A Heineken mágikus csillaga és Menczer Erzsébet komikus hirtelenséggel feltámadt magyarságtudata

2018. szeptember 7., 13:23

Szerző:

Saját sörösdobozain is megindokolja újabban a Heineken, miért nem sértheti senkinek a magyarsághoz fűződő jogát a vörös csillagos jelképe.

A holland multi magyar fogyasztóknak szóló verziója kicsit más, mint amellyel tegnap a Győri Ítélőtáblát meggyőzte a Menczer Erzsébet által indított perben, de ez is egy verzió. Sőt ennek még címe is van, íme: 

A MÁGIKUS CSILLAG 

„Hogy mi is az ötágú csillag?

A sörfőző mesterek ősi szimbóluma. Négy csúcs a természetes összetevőket jelképezi: az árpamalátát, a vizet, a komlót és a Heineken különleges A-élesztőjét. Az ötödik csúcsa pedig a sörfőzés különleges varázsának jele volt a középkorban. Ma már nem hiszünk a varázslatban, annál inkább a szakértelemben.

A mágikus csillagot mindenesetre megtartottuk." 

A szöveg persze kicsit Disney-boszis, nyolc éven felüli nézőinknek magunk nem is ajánlanánk, még mindig hihetőbb, sőt hitelesebb, mint bármi, ami Menczer Erzsébetnek a száján az ügy kapcsán kifolyt. A Fidesz többszörösen vesztes óbudai prominense, tartalmas életének 55. évében, komikus hirtelenséggel pont akkor jött rá hogy a kommunizmus üldözöttjeként és ősellenségeként mennyire fájlalja a Heineken 130 éves csillagát, amikor Lázár János a Csiki sör apropóján nekirontott a multinak, azzal hogy tiltott önkényuralmi jelképpel feldíszítve árulja a sörét hazánkban (is) ahol pedig az ilyesmi be van tiltva. 

A Fidesz egyébként már réges-rég kiugrott a kínos előadásból. Noha az Európai Bizottság tavaly ősszel nem támasztott kifogást, hogy a Semjén Zsolt és Lázár János által beterjesztett Lex Heineken a magyar parlament elé kerüljön, azóta se hallottunk egy kukkot sem e tárgyban.

Úgy tűnik, hogy a hullámok a holland partokon is elsimultak, ezt sugallja legalábbis, hogy a cég vezérigazgatója a Mészáros Lőrinc médiabirodalmához tartozó Világgazdaságnak adott terjedelmes februári interjújában mindenről szót ejtett, csak arról nem szólt semmit, hogy mit művelt velük a Fidesz-kormány 2017-ben Magyarországon. 

Ja igen, az annak idején annyira megvédett Csíki sörről is elég régen jött hír, konkrétan januárban. Ez az arról szólt, hogy a manufakturának füllentett, egyébként részben ugyancsak holland tulajdonú székelyföldi gyár tulajdonosa szerint „a magyarországi söripar, a nagyipari sörgyártás arról szól, hogy mérgezik az embereket."