Kicsoda Meghan Markle, Harry herceg jegyese?

2017. november 28., 12:25

Szerző: Herczeg Szonja

Óriási a felhajtás a brit és amerikai sajtóban Harry herceg eljegyzése körül. Számunkra talán ez egy kissé furcsa, ám ha a történelmet nézzük, annyira nincs min csodálkozni.

Harry herceg édesanyja, Diana hercegnő volt az a nő, aki – túlzás nélkül – nemzetközivé tette a paparazzi fogalmát, sőt megkreálta azt. Diana szépségével, fiatalságával, jó értelemben vett egyszerűségével és naivitásával újdonság volt a brit királyi családban. Óvónőből lett hercegné, egy olyan férfi mellett, aki már az eljegyzésükkor sem tudta kijelenteni, szerelmes jegyesébe. 

Diana volt korának legüldözöttebb közszereplője. A képen épp paparazzo elől menekül
Fotó: Youtube

Az őrület mégsem ekkor kezdődött, hanem akkor, amikor a brit királyi család tagjaival ellentétben emberközelbe hozta a monarchiát. A tiszteletére felsorakozókkal beszélgetett, megsimogatta a gyerekeket, lehajolt hozzájuk. HIV-pozitív betegeket látogatott meg a kórházban egy olyan időben, amikor még nagyon keveset tudtak a betegségről.  Afrikai utakra ment, ahol komoly emberi jogi problémákkal foglalkozott, és egyszer aknákkal teli mezőn is végigsétált.

Ha ő volt a címlapon, garantáltan milliós eladásokat produkáltak a bulvárlapok, ezért elképesztő végletekig mentek a fotósok, hogy intim pillanataiban is elkapják. Az üldözése olyan méreteket öltött, hogy a kérdést a brit parlament elé is vitték, ahol a The Sun bulvárlap főszerkesztője heves vitába keveredett a törvényhozókkal arról, hogy egy közszereplő esetén mi az, ami már nem a nyilvánosságra tartozik. Nem tudtak megállapodni, Dianára továbbra is vadásztak. 

Az utolsó kép Diana hercegnőről egy párizsi lift biztonsági kameráján
Fotó: Youtube

Ez a féktelen érdeklődés lett Diana veszte, aki 1997-ben egy párizsi magánútja során, akkori barátja, Dodi Fayed ittas sofőrje, egy horda paparazzo és a biztonsági öv hiánya miatt autóbalesetben elhunyt. Hetekig erről szóltak a hírek, a sajtó vagy azzal védekezett, hogy ők csak kiszolgálják az embereket, hiszen azt nyújtják, amit megvesznek, vagy azzal, hogy különböző összeesküvés-elméleteket gyártottak arról, hogy a britek ölették meg Dianát.

Diana óta a királyi család tagjai is celebek, habár olyan mértékű elmebajt, mint az „emberek hercegnője”, még Vilmos herceg felesége, Kate Middleton sem tudott okozni. Ettől még leszögezhetjük, hogy a brit monarchia egyes tagjai legalább annyira érdeklik világszerte az olvasókat, mint az amerikai filmsztárok.

Ebbe az őrületbe került bele pár hónapja az amerikai színésznő, Meghan Markle.

A 36 éves nő Kaliforniában született és nőtt fel, de az utóbbi éveket a kanadai Torontóban töltötte, ahol a Briliáns elméket (Suits) forgatják. Édesanyja, Doria Radlan afroamerikai jógaoktató és szociális munkás, édesapja Thomas W. Markle ír és holland felmenőktől származik, világosítóként dolgozik. Egyik munkájáért Emmy-díjat is nyert. Markle kiskorában gyakran meglátogatta apját, aki éveken át a Rémrendes család forgatásán dolgozott. Beleszeretett a színészetbe.

2003-ban a Northwestern Egyetemen végzett, majd az argentin amerikai követségen volt gyakornok egy évig.

Eddig főként kisebb filmes szerepei voltak. Játszott a CSI: New Yorkban, a Castle-ben, a Nyom nélkülben és a Förtelmes főnökökben is. Egyetlen állandó tévés munkája  a Briliáns elmékben volt, amelynek forgatását idén befejezte. Már korábban beszélt arról, hogy ha esetleg a brit királyi család tagja lenne, felhagyna a színészkedéssel, és csakis jótékonysági ügyekkel foglalkozna.

Ez nem lesz újdonság a fiatal nőnek, aki már évek óta különböző emberi jogi ügyek szószólója. Járt Afrikában tiszta ivóvízért kampányolva, együtt dolgozik az ENSZ-szel a nők egyenjogúságát támogató ügyekben, amelynek jószolgálati nagykövete is lett. Minden alkalmat megragad arra, hogy hangsúlyozza: ő is vegyes családból származik, és minden erejével a faji diszkrimináció ellen küzd.

Meghan Markle és Harry herceg első közös interjúja az eljegyzés bejelentése után
Fotó: Youtube

Származása miatt egyes bulvárlapok kikezdték, feltéve a kérdést, mit keresne egy félig afroamerikai nő a királyi családban. Ám nemcsak ezért kapott hideget-meleget, hanem azért is, mert egyszer már volt férjnél. 2004-től a hollywoodi producer, Trevor Engelson párja volt, akihez 2011-ben hozzáment. 2013-ban elváltak. Harry herceget 2016-ban ismerte meg egy vakrandin, majd két találkozás után úgy döntött, igent mond a herceg felkérésére, hogy eltöltsön vele három hetet Botswanában. Itt mélyült el a kapcsolatuk, amit sikerült öt hónapon keresztül titokban tartaniuk. A velük készült első közös interjún azt mondták, ez volt a legboldogabb időszakuk.

Botorság lenne azonban azt hinni, hogy ez százszázalékosan meg is marad: már az eljegyzés bejelentése előtt Markle jóakaró távoli rokonai könyvírásba kezdtek, folyamatosan nyilatkoznak a sajtónak, mindent tudni vélnek róla, volt férje pedig odáig ment, hogy bejelentette: új sorozaton dolgozik majd, ami egy elvált amerikai nőről szól, aki hozzámegy egy királyi sarjhoz.