Franciaország–Belgium 1:0 – Húsz év alatt harmadszor játszhatnak világbajnoki címért a franciák

2018. július 10., 22:00

Szerző:

Samuel Umtiti 51. percben szerzett fejesgóljával elsőként a francia válogatott jutott be az oroszországi futball-világbajnokság vasárnapi döntőjébe. 

Fotó: MTI/EPAAnatolij Malcev

Közhely, de a belga futballnak ez az Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelo Lukaku és Thibaut Courtois fémjelezte időszak az új aranykora – ennek a hátteréről még a Népszabadság írt hosszú cikket 2016 nyarán –, a franciák pedig Kylian Mbappé vezetésével készülnek újra az 1998-as világbajnoki és a 2002-es Európa-bajnoki cím megnyerése után. 

Fotó: MTI/EPAAnatolij Malcev

A csoportkörben az első helyen végző franciák a nyolcaddöntőben Argentínát verték 4:3-ra, hogy aztán a negyeddöntőben sima 2:0-val lépjenek át a PSG sztárja, Edinson Cavani nélkül kiálló Uruguayon. Eközben Belgium a nyolcaddöntőben kétgólos hátrányból fordított a japánok ellen, aztán a szövetségi kapitány, Roberto Martínez taktikai érzékéről tanúságot tevő meccsen 2:1-re verték Brazíliát. A szombati bronzmeccsen a belgákat a holnapi Angila–Horvátország párbaj vesztese várja, a franciák a győztessel küzdenek meg a világbajnoki címért.

A statisztikákban utazó Opta Sports szerint egyébként magasan a franciáknak van a a legnagyobb esélyük a világbajnokág megnyerésére. Eszerint 41 százalék, hogy a Rimet-kupa Didier Deschamps szövetségi kapitány csapatáé lesz, Belgium 21, Horvátország 20, Anglia 18 százalékon áll.

Cinikus megjegyzés, de aki ma este mindenféleképpen nyert, az a franciák egykori kiválósága, Thierry Henry lesz, aki jelenleg a belga válogatott másodedzője. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 

Többé-kevésbé egyenlő erők küzdelme volt, egy szögletből fejelt gól döntött. Ezt hangsúlyozta a maga részéről Martinez, aki szerint a részleteken múlt a belgák veresége, a mutatott játéknál ő nem is várhatott többet a játékosaitól. A céljuk most az, hogy a bronzmeccsen győzzenek. Deschamps eközben arról beszélt, hogy a játékosai fiatalok, de már most látszik,hogy milyen tartásuk van.

97. perc VÉGE. A franciák jutottak a döntőbe.

Ez eddig kétszer, 1998-ban és 2006-ban sikerült nekik. 1998-ban világbajnokok lettek, 3:0-ra verték Brazíliát, 2006-ban tizenegyesekkel kikaptak az olaszoktól.

96. perc Tolisso kiváló labdát kap Pogbától, Courtois védi a lövését, a franciák nem sietik el a szabadrúgást. 

95. perc Repkednek a sárgák, Verthongen is begyűjt egyet, megunta, hogy Mbappé húzza az időt, és odavágott egyet.

93. perc Griezmann tizenhatról próbálkozhatott. Jobblábas lövésének a hárításához Courtois-nak sikerült leérnie a földre.

92. perc Besárgul Mbappé is.

91. perc Martinez az utolsó cseréjét is kihasználja, Chadli helyett még egy befejező csatárt Batshuayit küldi pályára.

90. perc Hat percet hosszabbít a játékvezető.

Umtiti fejesgólja
Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

87. perc Kanté kap egy sárgát Hazard felrúgásáért. A szabadrúgást De Bruyne vállalja, a franciák kifejelik, aztán kirúgják a mezőnybe.

85. perc Matuidi szédeleg, miután Hazard keményen, felugorva elgázolja. Helyett Tolisso érkezik a pályára a franciákhoz, ez egy posztra történő csere volt Deschamps részéről. 

83. perc Deschamps is cserél, a csatárját, Giroud-t hozza le a pályára és a helyére egy védekező középpályást küld be N'Zonzi személyében. 

81. perc Varane a francia tizenhatosnál szépen szereli Hazar-d, de a labda Witselhez pattan, aki húsz méterről hatalmas bombát ereszt ele a kapu felé. Lloris vetődve kiöklözi.

80. perc Giroud 17 méterre a saját kapujától buktatta egyértelműen a chelsea-s klubtársát, Hazard-t, de a bíró sípja néma maradt, így egy igen kecsegtető szabadrúgástól fosztotta meg Belgiumot.

78. perc Belgium cserél. A szélső középpályás Carrasco jön a szélső középpályás Fellaini helyére.

Belgium szenved a gól óta. De Bruyne többször is rosszul passzolt, a franciák kiválóan zárnak a belga támadók előtt.

70. perc Alderwerield sárgul be. Matuidi ellen szabálytalankodott, aki éppen támadáshoz akarta felvinni a labdát.

68. perc Mbappé szerez labdát De Bruynétől a francia térfél közepén. a belga térfél közepéig fut, ahol átíveli a bal oldalra Griezmann-nak. Ő Giroud-hoz passzol középre, de a csatárnak ma sem jön össze semmi, messze a kapu fölé, a lelátóra vágja ki a labdát.

65. perc Mertens beadásnak szánt lövését Lloris ököllel kiüti.

Attól már nem kell félnie egyik játékosnak sem, hogy sárga lapok miatt ki kellene hagyni a döntőt, mert a negyeddöntők után eltörölték a meglévő sárga lapokat, tehát a döntőt csak kiállítás esetén kell kihagyni.

63. perc Hazard kapja a mérkőzés első sárga lapját. A pálya közepén rántotta le ellenfelét. 

59. perc Martinez cserél először a mérkőzésen, az inkább a védekezésben jeleskedő Dembélét egy támadó Mertens váltja.

55. perc. Ez a szép passzok perce. Mbappé játssza meg Matuidit, akitől szép passzal kapja vissza a labdát, még szebben sarkaz Giroud-nak, akinek Dembelé lép bele a lövésébe.

53. perc Griezmann lőhet egy szabadrúgást a belga tizenhatos bal sarkából. Veszélytelen próbálkozás. 

51. perc Franciaország– Belgium 1:0

Vezet Franciaország!. Griezmann jobb oldali szögletéből Umtiti fejelt Courtois kapujába Fellaini mellől. Az előző meccsen a másik belső védő, Varane szerezte meg a francia vezetést, most védőtársa fejelt gólt.

50. perc De Bruyne zavarja meg Umtitit a tizenhatosnál, de a francia védőnek szerencséje van, De Bruyne-re, akiről kimegy a labda.

48. perc Witsel beadását Lukaku fejeli a francia kapu fölé. Varane-ról vált le.

46. perc Csere egyik oldalon sincs. 

A belgák kezdték jobban a meccset, a franciák szinte a térfelükről se tudtak kijönni, de aztán ők is felébredtek, és elkezdtek futballozni, a belgák labdabirtoklási fölénye így is megmaradt 60:40 arányban, viszont a franciáknak 11 próbálkozásuk is volt a belgák hármával szemben. Igaz, a kaput csak egyszer sikerült eltalálniuk.

Összességében egy kiegyenlített félidő volt, de a belgáknál nagy kérdés, hogy tudják-e ott folytatni, ahol abbahagyták, mert eddigi meccseiken jellemző volt, hogy nem tudtak 90 percen keresztül koncentrálni, és mindegyik meccsükön volt egy nagyon jó és egy nagyon rossz félidejük.

 

 

SZÜNET

 

45+1 perc A franciák megússzák Umtiti hatalmas labdakezelési hibáját. De Bruyne adta be balról Lukakunak, a francia védő pedig rosszul lépett közbe, elvétette a labdát, amely eljutott Lukakuhoz. Ez enyhén szólva meglepte a belga csatárt, aki nem is tud jól beleérni, a labda kimegy az alapvonalon.

42. perc Pogba harcol ki egy szabadrúgást 22 méterre a belga kapunál. Griezmann a négytagú sorfalba lövi, amelyben Fellaini és Lukaku is bent áll.

40. perc Mbappé ad egy nagyszerű passzt Pavard-nak a belga tizenhatos jobb oldalán, Pavard iramodik a kapu felé és lő a hosszú sarok felé, de Courtouis szépen, lábbal védi.

A franciáknál Giroud aktívabb, mint a belgáknál Lukaku, de pontatlanul játszik. Ha így folytatja, Mbappénak középre kellene húzódnia. Giroud már több mint hét órát töltött a pályán ezen a világbajnokságon úgy, hogy egyetlen lövése sem találta el a kaput.

37. perc Griezmann néhány percen belül a második nagyon gyengére sikeredett lövését is ereszti el.

33. perc Mbappé kap egy szépen, Verthongen felett átívelt labdát Griezmann-tól, beadja Giroud-nak jobbról, de a csatár elcsúszik jóval azelőtt, hogy felkészülhetne a rúgásra.

Giroud és Witsel párbaja
Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

31. perc Franciaország kap egy szabadrúgást 35 méterre a belga kaputól. Griezmann legurítja Pavard-nak, aki jobbról beíveli. Giroud-nak szinte a nyakát kitekerve kell fejelnie, a labda elkerüli a kaput.

28. perc De Bruyne lapos beadása után Umtiti ment a mögötte érkező Lukaku elől.

 

Hazardnak érthetetlenül sok helyet hagynak a franciák, pedig a világ egyik legjobban cselező játékosáról beszélünk, elég csak a brazilok elleni rekordjára gondolni, ahol tízből tíz csele sikerült. Még senkinek se sikerült ilyen magas próbálkozásból száz százalékot. és a francia válogatott talán leggyengébb pontja a jobbhátvéd Pavard nem biztos hogy jó megoldás lesz az őrzésére.

22. perc Lloris védett hatalmasat. Alderwerield tűzte rá fordulásból 12 méterről.

Eltelt húsz perc, szabálytalanságot még senki nem követett el a mérkőzésen.

19. perc Hazard gyűjti be a labdát a bal oldalon  a szögletzászlónál, elhúz Pavard mellett és a tizenhatoson belülről lő. Varane csúsztatja ki fejjel. Veszélyes, kapura tartó lövés volt.

18. perc Matuidi tűzte rá 23-24 méterről. Lloris állva, kézbe kapja.

14. perc De Bruyne és Hazard a braziloké után a francia védelmet is zavarba tudja hozni a rövid passzos kényszerítőivel. Nagy helyzet volt, de végül Hazard bval oldalról a francia kapu mellé lőtte.

 

13. perc Mbappé mutat valamit a félelmetes gyorsaságából. Simán maga mögött hagyja Kompanyt és Vertonghent, Courtois vetődik rá előtte a labdára.

A franciák szokásukhoz híven átengedik a területet az ellenfelüknek, az első 10 percben óriási a belga labdabirtoklási főlény, igaz eddig a franciáknak eddig bejött ez a játék, mindössze egyszer kerültek hátrányba az argentínok ellen, akkor egyből ritmust tudtak váltani, abból jött ki végül az a nagyszerű 4-3-as meccs.

9. perc Ezt támasztja alá, hogy Hazard már másodszor futhat el a bal oldalon, De Bruyne indította, de hosszú indítást kap, Varane-nak közbe kellett lépnie.

7. perc Úgy tűnik, a franciák kontrára fognak játszani, és Mbappéra építenek.

6. perc Hazard iramodik meg a francia 16-os bal oldalán, beadja, Kanténak kell kivágnia. Ők csapattársak a Chelsea-ben, 

4.perc. Belgium 4-3-3-ban állt ki, Hazard és De Bruyne a két oldalon, Lukaku elöl.

3. perc A belgák szereznek labdát a középpályán, de De Bruyne rosszul passzol a francia tizenhatos jobb sarkánál.

1. perc Mbappé fut el a belga tizenhatos bal oldalán, beadását kivágják.

20:00 A franciák kezdik a meccset. 

19:50 A belgák mindössze másodszor játszhatnak elődöntőt futball-világbajnokságon. az elsőt 1986-ban játszották, Maradona két góljával Argentína győzött.

19:49 A belgáknál a brazilok elleni győztes csapathoz képest egy kényszerű változás van az elitltott Meunier helyett Dembélé kezd. A franciáknál is egy változás van Tolisso helyett ezúttal Matuidi a kezdőben

19:45 A kezdőcsapatok:

FRANCIAORSZÁG: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernández – Pogba, Kanté – Mbappé, Griezmann, Matuidi – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Chadli, Witsel, Fellaini, Mousa Dembélé – De Bruyne, E. Hazard, Lukaku. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez 

Játékvezető: Andrés Cunha (Uruguay)

 

12:01

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.

A zöldbab csökkenteni tudja az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozza. Sőt, még a krónikus betegségek kialakulásában is oroszlánrésze van. Mutatunk egy finom saláta receptet is!