Varga Mihály tudja, csak nem mondja

2012. június 24., 15:36

Azt állítja Varga Mihály,
az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter (a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában), hogy ha megállapodást kötünk az IMF-fel, akkor nem feltétlenül kell lehívnunk a hitelkeretet, „mert az csak növeli az államadósságot”.


Ezzel szemben a tény az,
hogy nem feltétlenül növeli, hiszen ha közben ennél nagyobb összeget törlesztünk, akkor csökken az államadósság. Másfelől növekedhet abban az esetben is, ha az IMF-kölcsönt nem vesszük föl, hanem helyette állampapírokat adunk el (mint jelenleg).

Mellesleg egy hitelmegállapodás után nem is lehet az egész keretet egyszerre igénybe venni, hanem csak gondosan ellenőrzött feltételek alapján, részletekben.

A lényeg: az államadósság növekedése vagy csökkenése nem attól függ, hogy a Nemzetközi Valutaalap ad-e nekünk pénzt, vagy valaki más (mert akárkitől jön a pénz, folyamatosan és mindenképpen szükségünk van rá), hanem attól, hogy kisebb-e a hitelfelvétel, mint a hiteltörlesztés. De ezt Varga Mihály is tudja. Csak nem ezt mondja.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.