Somogyi Péter: Nyílt levél Áder Jánosnak

2019. július 25., 14:35

Szerző:

Tisztelt Elnök Úr!

Megdöbbenéssel láttam, hogy aláírta a tudomány politikai felügyeletéről szóló törvényt, és ezzel személyes felelősséget vállalt Magyarország tudományos fejlődésének visszavetésében. Amikor 2016. szeptember 15-én Buzsáki György és Freund Tamás Agy-díjas tudós társaimmal együtt a kedves feleségével vendégül látott az elnöki palotában, úgy éreztem, hogy látja a tudomány és az azt művelő elmék fontosságát az ország fennmaradásában és fejlődésében. Köszöntőjében ezt el is mondta. Ezért érthetetlen, hogy miért hagyta jóvá ezt a felületesen összeállított, és nyilvánvalóan pártpolitikai célokat szolgáló törvényt, a tudományos közösségek és dolgozók tanácsa, kérése majd tiltakozása ellenére is.

R20 klímavédelmi csúcstalálkozó Bécsben Áder János köztársasági elnök az R20 klímavédelmi csúcstalálkozón tartott panelbeszélgetésen Bécsben 2019. május 28-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A törvény tartalma és főleg a módszerek, amelyeket a kormány alkalmazott az értelmiség fenyegetésére és megalázására, hosszú időre visszavetik az ország fejlődését és súlyosbítják elmaradásunkat a fejlett világtól. A magyar tudományban és a fiatal tudósok képzésében folytatott mintegy 50 éves munkásságom alatt még nem tapasztaltam, hogy a kormánynak az intézkedései ennyire negatív véleményt váltottak volna ki szerte a világon. Tudom, tisztában van azzal, hogy hány világ vezető tudós, akadémia és tudományos szervezet próbálta jobb belátására bírni a kormányt a törvény elfogadtatása előtt. Felhívták a kormány, a törvényhozók és az Ön figyelmét a várható károkra. Ezért azok, akik ezt az átalakítást megszervezték, végrehajtották és jóváhagyták tudatában voltak annak, hogy mit tesznek.

Ez a törvény országunkat a kulturális elmaradás útjára vezeti, mert elveszítjük a kiváló elméinket és a képzett tudományos dolgozókat. Hazánknak meglennének a hagyományai, amikre építve, és a sikeres országok tudománypolitikáját és ráfordításait követve, a világ szellemi vezető országai közé kerülhettünk volna. Ehhez hatékony és politikai szempontoktól mentes reform törvény kellett volna, amelyben bízhatott volna a társadalom és a tudományos közösség, és aminek alapján javíthattuk volna a kutató, tudományos és innovációs munkánk hatásfokát. Láthatólag, nem ez volt a törvény célja, amellyel Ön egyetértett.

Az Oxfordi Egyetemen nap mint nap tanítok kiváló magyar diákokat és fiatal kutatókat, akik a majdani visszatérés reményében tanulnak es dolgoznak. Látom, hogy mennyire negatív üzenetet küldött az ország vezetése azoknak, akikre a jövőt bízhattuk volna. Szomorúan látom azt is, hogy az ország felelős vezetői szemében nincs hely a tanult, önálló véleményt formáló embereknek Magyarországon. A kormány fél az értelmiségtől, mint azt az oktatás, az egészségügy és most már a tudomány helyzete is mutatja. Önnek viszont nincs mitől félnie, így viszont a felelőssége országunk jövőjéért és a törvény aláírásának következményeiért óriási.

 

Üdvözlettel,

Somogyi Péter, Agy-díjas,

a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Kísérletes Orvostudományi Kutatóintézete, Budapest, a Neurobiológia Professzora, Oxfordi Egyetem, a Brit Royal Society, a Német és Európai Akadémiák rendes tagja

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.