Mátyás Győző: Úton Bécs felé

2018. október 28., 09:17

Szerző:

Soros nem akarta betartani a törvényeket és megszégyenülten elkullogott. Lebukott és a sötétben bujkálva futott a labancokhoz a gyáva országrontó. Bécsbe sündörgött az egyetemét csalással működtető embercsempész Soros. Visszavertük a milliárdos spekuláns halálos ölelését (sic!)! Und so weiter.

Lesz nagy öröm bizonyos körökben, ha végleg elűzik az ország talán legnívósabb egyetemét. Ami már önmagában is agyrém. Pedig a CEU-t próbálják már több mint másfél éve kiszekálni az országból, s most úgy tűnik, sikerül. Először lidérces badarságnak tűnt, hogy egy kormány saját hazája érdekeit súlyosan veszélyeztető akcióba kezdjen. Mert hát miként is öregbíti az ország nemzetközi tekintélyét egy jó kis egyetemüldözés? S ugyan miféle gazdasági haszon származik abból, ha a világ minden tájáról idesereglett hallgatókat és tanárokat elriasztjuk?

Megszámlálhatatlan intézmény és tudós tiltakozott rögvest a barbár kezdeményezés ellen szerte a glóbuszon, míg itthon olyan szellemi fároszok próbálták megmagyarázni, hogy a világhírű tudósokat (inkluzíve 17 Nobel-díjas) mind megtévesztették, mint a rezsibirkózó, a csengeri ökörség hőse vagy a megakadt CD-lejátszót idéző, legújabb szériás szóvivő. Ez a leosztás azért elég sokat elárul a Fidesz tudáshoz, szellemhez való viszonyáról.

Persze világos volt addig is, hogy NERisztánban akadémiát illetően a futballakadémiát preferálják, de azért az így is elég horrorisztikusnak tűnt, hogy a kormány el akar lehetetleníteni egy, az országnak csak dicsőséget hozó magánegyetemet.

(Az intenzív propaganda hatására kialakult orwellizálódás szép példája, hogy amikor a minap az MTA, a CEU s a prágai Károly Egyetem 10 millió eurónyi pályázati pénzt nyert hálózatkutatási projekttel, a hírt az MTI úgy adta közre, hogy egyszerűen kihúzták belőle a CEU-t. A szovjet retusművészet ígéretes folytatása.)

Tudtuk azt is, hogy a hatalom azért is akarja kipiszkálni a CEU-t, mert az egyetem vállaltan a demokratikus értékek, az emberi jogok tiszteletben tartására, kritikus gondolkodásra, autonóm véleményalkotásra nevel. Egyik sem igazán NER-kompatibilis erény. S ez a vegzálás immár parádésan tagozódik be az újabb keletű tudományellenes hadjáratba, lásd még az MTA függetlensége elleni támadást, illetve azt, hogy a hatalom akkreditált egyetemi szakot tilt be.

Fotó: Kökényesi Gábor

De eddig legalább mindenféle megalapozatlan vádakkal illették a CEU-t, hogy aszongya privilégiumai vannak, versenyelőnyt élvez, sőt mint azt anno a bölcs vezető kinyilatkoztatta: csalást követ el. Mindennek persze semmi alapja nem volt, de legalább azt a látszatot keltette, hogy az egyetemnek be kellene tartania valamiféle szabályokat. És hogy ezek szerint legalább vannak szabályok.

Hoztak is gyorsan egy törvényt spéci feltételekkel – talán abban bízva, hogy a CEU ezeket nem tudja teljesíteni. Ám a CEU jól kimaszterozott az illetékesekkel, és hamarosan minden feltételnek megfelelt.

S innentől a gátlástalan hatalmi cinizmus eddig elképzelhetetlennek hitt új fejezete kezdődött. A kormány nem hajlandó aláírni a saját maga által megkövetelt, New York állammal megkötött szerződés tervezetét. Ha ez nincs, a CEU törvényesen nem működhet.

Az tényleg új fejlemény, hogy a hatalom már a saját érdekében kifundált fals szabályokat sem hajlandó betartani. S ha jól értjük, mindezt még rá is akarják tolni a CEU-ra. A cinizmusnak és arcátlanságnak ez a foka azért még Autorisztán-alsón is kirívó volna.

Ámde van az ügynek nemzetközi vonatkozása is, hiszen láttuk, hogy az Európai Unió (inkluzíve erős nyomatékkal a Néppárt) számára is kiemelten fontos a CEU ügye. Amerikának meg pláne az, függetlenül attól, hogy olyan figura az elnök, akit azért nem a szellem inkarnációjaként ismerünk.

Érzékelhető, hogy a mi politikai hamiskártyásaink azt latolgatják: mibű’ van a több haszon? Abból, ha ráerősítenek a bevált retorikára, hogy hát itten a háttérhatalom rá akarja erőltetni a magyarokra, hogy kivel tanuljanak együtt. Sőt, a Soros a CEU álcájában tulajdonképpen betelepítést hajt végre, hogy idehozza azt a sok külföldiszerűt. Az egyetem amúgy is egy diverzánsképző, ahol Soros-meghajtású tanárhuligánok beélesített genderrel akarják aláaknázni a magyar szuverenitást. Védjük meg Magyarországot! Abcúg CEU!

Vagy akkor járnak jobban, ha az utolsó pillanatban mégis engednek – esetleg ezt a látszatot keltik –, s akkor javíthatnak valamit nemzetközi pozíciójukon?

Ehhez viszont már túl monumentálisra fújták fel az ősgonoszt szimbolizáló Soros-bábut.

Amúgy persze nem azért kellene békén hagyni a CEU-t, mert az Európai Unió vagy éppen az USA felvonja nem létező szemöldökét.

Hanem azért, mert

kultúrembernek egyszerűen eszébe sem jut az a hatalmi dölyffel átitatott önkényeskedés, amit most a kormány művel a Soros György alapította egyetemmel.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.