Előbb-utóbb mindenki rosszul jár a kormány adójával

Néhány kivételezetten kívül mindenki rosszul jár Magyarországon a Fidesz-kormány által erőltetett energiarendszerrel – előbb, vagy utóbb. A Paks 2-re épülő, a megújuló energiát elnyomó rendszer alapjainak a 2015 elején bevezetett új adókkal ágyaz meg a kormány, amely rövid távon visszafogja a megújuló energia felhasználását, hosszútávon azonban az egész ország rosszul fog vele járni.

2015. február 19., 09:37

Szeretne megújuló energiával lakását világítani? Vagy fűteni? Önöknek fontos, hogy olcsón jusson zöld energiához és a gyerekei is egészségesen nőjenek fel? Na, mostantól erre egyre kevésbé lesz lehetősége és egyre drágábban. A szakértők a fejüket csóválják,

még a volt fideszes környezetvédelmi államtitkárnak is felment a vércukraa 2015 elején bevezettet új termékdíjakmiatt.

Ha valaki zöld energiával szeretne világítani, fűteni, vagy a házat árammal ellátni – tehát végfelhasználó –, annak ezen túl többet kell fizetnie a környezetet nem romboló energiatermelő eszközökért. A bekerülési költség összességében 2-3%-kal drágul meg a termékdíj kivetésével – számítja Ámon Ada, az Energiaklub szakértője. Várnagy János, a Bács-Zöldenergia Kft ügyvezetője sarkosabban fogalmaz: – Elég komoly kis csomagot kaptunk a nyakunkba 2015 elején, összességében ezek az intézkedések annyira hatalmas többletköltséget eredményeztek, hogy nem lesz rentábilis napelemet felszerelni. – 2012-ben egy napelemes rendszernek 8 év volt a megtérülési költsége; ez 2015-re 15 évre tolódik ki – teszi hozzá az ügyvezető.

Nem csak a fogyasztók járnak rosszul, hanem a kereskedők, vagy a napelem-gyártók is: Várnagy János szerint a hatások 50-60%-kal csökken majd a megújulók piaca Magyarországon, miközben már Románia és Szlovákia is elhúzott mellettünk – Romániában például tízszer több napenergiát használnak fel, mint Magyarországon. A vállalkozó szerint az ezen a területen működő vállalkozások szinte teljesen ellehetetlenülnek, a Bács-Zöldenergia Kft. – hasonlóan a konkurenciához – Csehországban, vagy Szlovákiában fog új logisztikai központot alakítani, hogy kikerülhessék a termékdíjat.

Hosszú távon az egész ország jár rosszabbul

A 114 Ft/kg-os termékdíjból befolyó összeggel valószínűsíthetően a költségvetés lyukait is be szeretné tömködni a kormány, sejthetően nem a környezetvédelemre fogják fordítani. Éves szinten azonban mindez pár száz millió forintot jelent csupán, ami nem jelent nagy tételt. Valószínűsíthető, hogy nem a pluszpénz beszedése a fő cél, hanem sejthetően a Paks 2-re épülő energiarendszer felépítése. Még a Földművelésügyi tárca volt fideszes környezetvédelmi államtitkára, Illés Zoltán szerint is a butaság és a csökönyösség mintapéldája az, amit a kormány tesz: azért drágítja termékdíjjal a megújuló energiaforrásokat, hogy így biztosítsa a paksi atomerőmű létjogosultságát. „Még Kína is átállt a megújuló energiaforrásokra és nem az atomenergiára. Ehhez képest a korszellemet nem hajlandó tudomásul venni a magyar kormány azért, mert erőltetni próbálja az atomenergiát. Abból lenne pénz ugyanis különböző érdekcsoportok számára az elkövetkezendő 15 évben. Miközben az ország csak hátrányt szenvedne belőle” – nyilatkozta az RTL Klub Híradójának.

Az Energiaklub egy program segítségével modellezte Magyarország energiaigényeit és energiarendszerét és kiszámították, hogyan alakul mindez 2030-ban és 2050-ben is. A modell két forgatókönyvet vázol fel: ha megépítik Paks 2-t és ha egy megújuló energiára alapozó, decentralizált rendszer épül fel. Megállapítják: 2030-ra a magyar energiarendszer az új atomerőmű nélkül is működőképes lesz, tehát csupán a megújulók növekedésével ki lehet váltani az atomenergiát. Ámon Ada elmondta: míg Európa teljes erőből áll át a megújuló energiákra és az új energiarendszerre, addig Magyarország pont ennek az ellenkezőjét teszi. Ha minden így megy tovább, Magyarország egyre drágábban fog, elavult módszerekkel energiát termelni a jövőben, azaz jelentősen lemarad az új, olcsó energiát termelő országokhoz képest. Az Energiaklub hatástanulmánya szerint 2050-ben túl késő lesz átállni a megújuló energiaforrásokra; nem csak a környezetvédelmi szempontból, de piaci szempontból is rosszul fogunk járni.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.