Új szubatomi részecskére bukkantak

Új szubatomi részecskét fedeztek fel kutatók az európai nukleáris kutatóintézet (CERN) nagy hadronütköztetője, az LHC segítségével.

2011. december 23., 06:25

A Chi-b(3P) nevű egy bizonyos részecske „nehezebb” változata – jelentette be James Walder, a Birgminghami Egyetem fizikusa közleményben. Kutatók már sejtették, hogy létezik ez a szubatomi részecske, amely eddig kísérletekben soha nem „fedte fel” magát – magyarázta James Walder.

A Chi-b(3P) nevű bozont protonok ütköztetésének maradványaiban találták meg – közölte az Arxiv nevű internetes tudományos adatbank.


Miriam Watson, egy LHC-vel dolgozó brit kutató szerint a Chi-b(3P) hozzájárulhat a részecskefizika standard modelljének felülvizsgálatához. „Hozzájárul ahhoz, hogy egy lépéssel közelebb legyünk annak megértéséhez, mi tartja össze az univerzumot” – fogalmazott.

Múlt héten nagy figyelmet vívott ki a hír, miszerint tudósok a nagy hadronütköztető segítségével döntő lépést tettek a rejtélyes Higgs-bozon felé. Az „isteni részecske” utáni kutatás központi tudományos küldetése az LHC-nek, a világ legnagyobb hadronütköztetőjének.