Áttörés: működik a tüdőrák elleni vakcina!

A tüdőrák elleni vakcina úgy fog működni, ahogy minden már védőoltás. 

2024. március 22., 12:25

Szerző:

A tüdőrák elleni vakcina hamarosan évente tízezrek életét mentheti meg – írja a Sassy.  Korunk legnagyobb kihívását még mindig a rákos megbetegedésekkel szembeni küzdelem jelenti, különösen igaz ez a tüdőrákra. A tüdőrák hazánkban és az Európai Unióban is a leggyakoribb haláloknak számít

A tüdőrák elleni vakcina úgy fog működni, ahogy minden már védőoltás

A védőoltás megtanítja az immunrendszert arra, hogy felismerje és megsemmisítse azokat a fehérjéket, amelyek a potenciálisan rákos mutációkat tartalmazó tüdősejteken jelennek meg. Az Oxfordi Egyetem, a University College London és a Francis Crick Intézet szakértői végzik a kutatásokat. A tüdőrák eseteinek hetven százaléka dohányzáshoz köthető. A vizsgálat vezetője, Mariam Jamal-Hanjani professzor azt mondta: 

„A tüdőrákkal diagnosztizált emberek kevesebb mint 10 százaléka él 10 évnél hosszabb ideig – ezen változtatni kell. Azt gondoljuk, hogy a vakcina körülbelül a tüdőrákok 90 százalékában megoldás lehet”.

A CRIS Cancer Foundation elnöke, Lola Manterola azt mondta: „A rákkutatás és -kezelés történetének döntő pillanatában vagyunk”!

Az oltást, amelynek neve LungVax, ugyanazon a technológián alapul, mint az AstraZeneca Covid oltása – írta meg a brit The Sun. Egy ártalmatlan csimpánz vírust fog használni arra, hogy egy DNS darabot szállítson a veszélyes fehérjékből, az úgynevezett neoantigénekből. A fehérvérsejtek ezután megtanulják felismerni ezeket a fehérjéket és megölni őket, megakadályozva azon sejtek szaporodását, amelyek daganatot képeznek.

Tim Elliott professzor, az Oxfordi Egyetemről azt mondta: A rák a saját testünk betegsége, és az immunrendszer számára nehéz megkülönböztetni, mi a normális sejt és mi a rákos. Megtanítani azt, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa a rákot, ma a rákkutatás egyik legnagyobb kihívása. Ha meg tudjuk ismételni a pandémia alatti kísérletekben látott sikersorozatot, akkor rengeteg életet menthetjük meg.

News Medical azt írja, hogy a csapat a következő 2 évben finanszírozást kap a tanulmányhoz, hogy támogassa a laboratóriumi kutatást és a vakcina 3000 adagjának kezdeti gyártását az Oxford Clinical BioManufacturing Facility-ben. 

„Ha a rákos betegeknek adják a legkorábbi stádiumban, a rákellenes kezelés nagyobb valószínűséggel lesz sikeres. Olyan vakcinát fejlesztünk, amely megállítja a tüdőrák kialakulását a magas kockázatú emberekben. Ez egy fontos lépés e pusztító betegség megelőzésében” – nyilatkozta Sarah Blagden professzor, az Oxfordi Egyetem kísérleti onkológia professzora és a LungVax projekt alapítója. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)