50 év felett egyre valószínűbb a tüdőrák, így lehet korán felismerni

A tüdőrák korai felismerésével, akár 20 százalékkal is javítható a beteg túlélési esélye. A rákszűrés életet menthet!

2024. február 1., 12:05

Szerző:

Még mindig a rákos megbetegedésekkel szembeni küzdelem jelenti korunk legnagyobb kihívását, különösen igaz ez a tüdőrákra. A tüdőrák hazánkban uniós szinten is a leggyakoribb haláloknak számít.  Azonban a napjainkban zajló jelentős fejlődéseknek köszönhetően a tüdőrák túlélési esélyei korai felismeréssel akár 20 százalékkal javíthatók – erre hívja fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. A rákellenes világnap alkalmából várják szombaton azokat az időseket, akik dohányoznak, vagy nem vettek részt tavaly szűrésen.

Egyre korábban diagnosztizálható a tüdőrák

A tüdőrák kezelésében forradalmi változás zajlik, amiben oroszlánrésze van az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek is. A „klasszikus” tüdőrákszűrés röntgennel végzett vizsgálatot jelent, ami nagyobb foltokat képes felderíteni. Ennél sokkal pontosabb vizsgálati eredmény érhető el az alacsony dózisú CT-vizsgálattal (LDCT), amellyel már akár pár milliméteres elváltozás is kimutatható. Korai stádiumban még lehetőség van például műtéti beavatkozásra, ami jelentősen növeli a túlélési esélyt. Először 2014-ben indult el a HUNCHEST nemzeti tüdőrákszűrő program, amiben idén is zászlóshajó szerepet vállal az intézetünk, csakúgy, mint a Solace európai uniós szűrőprogramban. A programoknak köszönhetően közel 3000 fő LDCT-vel végzett tüdőrákszűrését végezzük el 2025-ig. 

A tüdőt érintő műtétek 80 százaléka már úgynevezett kulcslyuk sebészeti módszerrel zajlik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. Ennek köszönhetően a 20 centis metszés helyett ma már csak 3 centis metszést ejtenek a betegen, így lerövidül a gyógyulási idő és a fájdalom is töredéke a korábbinak. Bizonyos esetekben az áttétes tüdőráknál már el tudják érni, hogy a betegséget
egy krónikus betegséggé formálják, ezáltal a páciens folyamatos aktív gyógyszeres daganat kontroll mellett éveket élhet jó életminőségben. Az intézet közleményében úgy fogalmaz: Élen járunk a klinikai kutatásokban is, amelyek a tüdő daganatos elváltozásait, és azok biológiai természetét vizsgálják. „Szenzációs áttörést jelentenek azok az eredmények, amelyeket a legagresszívebb daganattípus, a kissejtes tüdőrák területén ért el kutatócsoportunk. Az eredmények utat nyitnak a személyre szabott kezelések kifejlesztéséhez”– hangsúlyozzák.

Tüdőszűrő nap szombaton ingyen!

Még mindig kevesen vesznek részt szűrővizsgálatokon hangsúlyozza az Intézet, ezért a lakosság számára 2024. február 3-án (szombaton) 9:00- 15:00 óra között alacsony dózisú CT-vel végzett tüdőrákszűrő napot hirdetnek. Várják azokat az 50 és 75 év közötti pácienseket, akik a mai napig erős dohányosok (minimum 1 doboz cigaretta/ nap) vagy 15 éven belül hagytak fel a dohányzással és egy éven belül nem vettek részt mellkas CT vizsgálaton. A részvétel ingyenes és pár percet vesz igénybe. 

További információk: a tudorakszures@koranyi.hu vagy a +36-30-153 0951 telefonszámon kaphatók.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: COLLANGES / IMAGE POINT FR / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.