Mire kell vigyázni a nyári nyelvtanfolyamoknál?

Miközben a diákok nyáron végre csak az önfeledt nyaralásra, szórakozásra vágynak, a középiskolások és egyetemisták közül sokan saját elhatározásból vagy éppen szülői nyomásra a nyár egy részét is tanulással töltik. Legtöbben ezt az időszakot arra használják fel, hogy nyelvtanfolyamokon készüljenek fel az őszi nyelvvizsgára, vagy behozzák lemaradásukat.

2012. május 21., 14:48

Van is mit behozni: az Educatio Nonprofit Kft. felmérése szerint ugyanis a nyelvtudásért járó pluszpontok ellenére 2010-ben az egyetemekre, főiskolákra felvételizők 53 százaléka nem rendelkezett nyelvvizsgával. Még inkább elgondolkodtató az az adat, mely szerint a tavalyi évben a végzős hallgatók 30 százaléka nyelvvizsga hiányában nem kapott diplomát, hiába tette le a záróvizsgát. Az elmúlt évben több tízezer, tanulmányait egyébként sikeresen befejező főiskolás és egyetemista a hiányzó nyelvvizsga miatt csak középfokú végzettséget elváró munkakörben tudott elhelyezkedni.

Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnöke szerint a nyári tanfolyamok valóban a középiskolások és egyetemisták körében a legnépszerűbbek. Akik a tanév folyamán lemaradtak a tananyagban, most pótolhatják, de a szorgalmasabbaknak számára is érdemes beiratkozniuk, mivel a folyamatos gyakorlás segít a már megszerzett nyelvtudás szinten tartásában, illetve fejlesztésében.

Ami az egyes nyelvek népszerűségét illeti, a listavezető változatlanul az angol, melyet a német követ, a harmadik hely pedig az olaszé, amely iránt a külföldi utazások miatt nyáron még inkább megnő az érdeklődés.

A legtöbb nyelviskola kínál kifejezetten nyári, jellemzően intenzív tanfolyamokat. A kínálat meglehetősen széles, aminek azonban megvannak a buktatói is. Éppen emiatt, a nyelvtanulás iránt érdeklődőknek feltétlenül érdemes alaposan tájékozódniuk, mielőtt nyelviskolát választanának. A rossz választás nem kevés pénz, és rengeteg idő elvesztegetését jelentheti. Az egyik szempont, amelyre mindenképpen javasolt odafigyelni az, hogy az hogy az iskola pontos tájékoztatást adjon arra vonatkozóan, hogy egy adott tanfolyam, illetve óraszám alatt milyen szintre lehet eljutni. Fontos az is, hogy a tanfolyamot szintfelmérés előzze meg, amelynek célja, hogy a lehető leghatékonyabb tanulás érdekében csak azonos szinten levő tanulók kerüljenek egy csoportba.

A NYESZE Európai-nyelvi díjas, igen szigorú minősítési rendszere által támasztott követelményeknek megfelelő Minősített nyelviskolákban általában 5-8 fős kiscsoportokban folyik az oktatás, miközben a középiskolákban a nyelvi csoportok átlagos létszáma 15-18 fő, mondja Salusinszky. A nyelviskolai kiscsoportban jóval gyorsabb tempóban és hatékonyabban fejleszthető a nyelvtudás, így látványosabb haladást lehet elérni, ugyanis egy 2-3 hetes intenzív tanfolyam keretében akár több hónap tananyagát is átveszik a hallgatók.

A megnövekedett érdeklődés miatt vannak olyan nyelvvizsga központok, amelyek nyáron is szerveznek nyelvvizsgákat, hiszen a tanév közbeni kötelességektől mentesen gyorsabban megy a felkészülés a nyelvvizsgára is.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének szakemberei – www.nyelviskola.hu – a nyár folyamán is ingyenes tanácsadással segítik a nyelvtanulás iránt érdeklődőket.