Magyar start up mutatja meg, hol pazarolnak energiát az üzemek

Az energiaköltségek racionalizálása ma már létszükség.

2022. december 19., 10:28

Szerző:

Ma már nem engedhetik meg maguknak a nagy energiafogyasztású cégek, hogy gépeiknél rendszeresen felesleges fogyasztás dagassza a számlákat. Foglalkozni kell annak vizsgálatával is, hogy a számlánk végösszege pontosan milyen tételekből adódik össze, ahogy azzal is, hogy milyen lépéseket tehetünk meg a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében. Ezek megállapításához már egy magyar fejlesztésű, automatizált energetikai tanácsadó szoftver is rendelkezésünkre áll.

Rengeteg észrevehetetlen módon folyik ki zsebünkből a pénz, pusztán azért, mert nem követjük kellő körültekintéssel a vállalkozásunkban felhasznált energia útját.

„Elég a gyártósoron egy meghibásodott, de még üzemelő berendezés, ami emiatt a szükségesnél lényegesen több villamos energiát használ fel, vagy az üzemcsarnokban egyetlen törött üvegtábla, hogy kellemetlenül magas összegeket kelljen a rezsire kifizetnünk. A jó hír az, hogy ezen változtatni lehet, hogy a tél hátralévő hónapjaiban kevésbé nyomja a vállunkat az egekbe szökött energiaárak terhe” – emelte ki Havas Márton energetikai szakértő, a Wenerate Kft. ügyvezetője.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy sok vállalatnál nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan miért fizetnek, ezért meglátása szerint az a legfontosabb, hogy a cégvezetők pontos képet alakítsanak ki arról, hogy az energiafogyasztásuk milyen tételekből tevődik össze. Emellett a vállalkozások egy része nem a számára kedvező vételi szerződésben van, így, ha ezen változtatnak, már azzal is milliós megtakarítást érhetnek el éves szinten, beruházás nélkül.

Hogyan éljék túl a cégek a telet?

Amikor már tisztán látszik az energiaköltségek forrása, a következő lépés azt eldönteni, hogy a költségcsökkentéshez elegendő-e az eszközök korszerűsítése, felújítása, a munkafolyamatok és a munkarend átalakítása, vagy elkerülhetetlenné vált a beruházás új berendezésekre

„Egy modern, tökéletesen működő géppel hosszú távon jelentős energiamegtakarítást érhetünk el. Ha nem rendelkezünk a kellő pénzmennyiséggel a beruházáshoz, a banki finanszírozás mellett kereshetünk pályázati forrásokat, és kihasználhatjuk az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer előnyeit is, ami lehetőséget biztosít a költésg egy bizonyos százalékának visszatérítésére” – ismertette Havas Márton

Automatizált energetikai tanácsadó szoftver

A magyar start-up, a Wenerate szoftvere mérési adatokkal és elemzésekkel segít csökkenteni az energiaköltségeket, kiváltja az energetikával kapcsolatos adminisztrációt és támogatja a döntéshozatalt.

„Az energiafogyasztással kapcsolatos adatok monitorozása és elemzése akár 15%-kal is csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket. Az energiamenedzsment rendszer segítségével a fogyasztási adatokat teljeskörűen kezeljük és analizáljuk, az elemzésekből automatizált javaslatokat készítünk a felhasználóknak” – tudtuk meg a Wenerate Kft. ügyvezetőjétől.

A mérőeszközök segítségével lehetőség nyílik üzletileg kritikus energetikai adatok gyűjtésére, tárolására és elemzésére, például két munkanap összehasonlítására 5 perces felbontásban Az elemzéseken túlmenően előrejelzéseket és figyelmeztetéseket is tudnak küldeni, ha a mérési ponton rendellenességet észlelnek.

„A berendezés telepítéséhez a termelést egyáltalán nem kell megállítani, ugyanis feszültség alatt telepíthető minden egysége.” – zárta gondolatait Havas Márton.

(x)