Lehet, hogy Einstein tévedett: gyorsabbat mértek a fénynél

Visszatérnek kísérleteikhez azok a tudósok, akik szeptemberben jelentették be, hogy a fénysebességnél gyorsabban haladó neutrínót azonosítottak. Ha a felfedezést sikerülne megerősíteniük, alapjaiban kéne újragondolni a modern fizikát.

2011. október 30., 14:18

A kutatók azért látnak újra munkához, mert számos kritika érte őket bejelentésük óta, ugyanakkor nagyon kevés olyan tudományos műhely van a világon, ahol igazolni vagy cáfolni lehetne a CERN-ben elvégzett projektet - írja az Index.

Az OPERA kísérlet ugyanis igen pontos. A mérnökök és fizikusok a CERN és a Gran Sasso közti utat húsz centiméteres pontossággal mérték ki, ezen a szakaszon küldték át a neutrínókat, amiknek a száguldását fejlett műszerek, többek között a hétköznapinál jóval pontosabb gps és atomórák figyelik. Ennek köszönhetően kevesebb mint tíz nanoszekundum mérési hibával tudják meghatározni, hogy a részecskék mennyi idő alatt tették meg a 730 kilométeres utat.

A neutrínók a korábbi kísérletekben hatvan nanoszekundummal korábban érkeztek meg, mint ahogy Einstein relativitáselméletéből következően kellett volna. Elvileg tehát gyorsabbak voltak a fénynél.