Jakab Ferenc elmondta, mit gondol a szupermutánsról

A virológus szerint hamarosan kiderül az igazság az új mutánsról. 

2021. december 4., 07:30

Szerző:

Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője beszélt az omikron variánsról és az oltások hatékonyságáról az InfoRádió Aréna című műsorában.

A WHO korábban aggodalomra okot adó variánsnak minősítette az omikront. A riporter ezzel kapcsolatos kérdésére Jakab a következőképp válaszolt: 

„Aggodalomra okot adó, félelemre és pánikra azonban nem. Az aggasztó az benne, hogy ez a vírusvariáns ötven különböző pontmutációt tartalmaz jelen pillanatban a teljes genetikai állományában, amik közül 32 az úgynevezett tüskefehérjét érinti, ami a legfontosabb antigénje a vírusnak, ezzel tud hozzákötődni a sejtfelszín receptorainkhoz, tehát ezzel képes tulajdonképpen fertőzni ez a vírus. Ez a 32 mutáció egy helyen lokalizálva elég soknak tűnik. Akkora aggodalmat azért hála isten talán úgy néz ki, hogy nem okoz, mint az első híradásokból látszott.”

A virológus arról is beszélt, hogy mennyire lehet veszélyes az omikron variáns.

Pár héten belül ki fog derülni az, hogy okoz-e, és ha igen, milyen mértékű klinikai tünetet. Ez nagyon fontos kérdés. Hallottuk a híradásokból, hogy enyhébb tünetekkel vészelhetjük át az omikron-variáns fertőzését. Ezt nem lehet most még megállapítani. Nézzük meg majd ténylegesen a számokat, a nagyobb mintaszámot, és akkor lehet kijelenteni azt, hogy ez egy enyhébb vagy súlyosabb tüneteket okoz, mint az eddigi variánsok

– fogalmazott a szakember. Jakab szerint maximum három héten belül kiderül, hogy a vakcinák milyen mértékben hatásosak az új variáns, omikronnal szemben. 

(Kiemelt kép: Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője. Fotó: Sóki Tamás / MTI)