Íme a legideálisabb reggeli

Táplálkozásunk egyik legfontosabb része a reggeli. Az emberek nagy része vagy teljesen kihagyja ezt az étkezést, vagy gyorsan bekap valami értéktelen ételt: a cukros péksütemények, a zsíros rántotta és társaik nem tartoznak éppen a legideálisabb reggeli ételek közé. És hogy akkor mégis mit érdemes reggelire fogyasztani? A magas rosttartalmú táplálékok eltelítik a gyomrot anélkül, hogy elnehezítenék, felpörgetik az anyagcserét és energiával töltik fel az egész szervezetet. Van egy különleges étel, amely mindezt tudja.

2011. december 22., 17:44

„A földön élő 700.000 élőlényfaj közül csak az ember fogyaszt főtt ételt. A természet szerint neki is csak nyers ételekkel kellene táplálkoznia” - vallotta Kollath Werner német orvos és táplálkozástudós, aki 1951-ben felfedezte, miként lehet a teljes értékű táplálékot előállítani. Ő alkotta meg a „tökéletes reggeli” receptjét, melynek alapelve: az étel legyen a lehető legtermészetesebb formában!

Még este 1 dl vízben (fontos, hogy nem tejben!) áztass be 3-4 evőkanál pehelyféleséget, valamint 6-8 szem olajos magvat. Szintén még este áztass be kevés vízbe egy kis marék mazsolát vagy másfajta vágott aszalt gyümölcsöt, például fügét, szilvát, körtét, datolyát. Fontos, hogy az aszalmányok ne tartalmazzak hozzáadott cukrot.

Az éjszakai erjedés közben vegyi átalakulás megy végbe a beáztatott anyagban, ennek tulajdonítható a Kollath-reggeli tápértéke. A magok (gabonafélék és az olajos magvak is) enzimgátlókat tartalmaznak, amelyek védik őket a korai kicsírázástól. Ezek a toxikus enzimgátlók nem kívánatosak a mi szervezetünkben, megfelelő ideig történő áztatással azonban semlegesíteni lehet őket, valamint a folyamat eredményeképpen a magok tápértéke is a sokszorosára emelkedik.

Reggel öntsd le a vizet a beáztatott pelyhekről és az asztal gyümölcsökről, és a felesleget is nyomkodd ki. Ezután keverd össze a két tál tartalmát, tegyél hozzá friss idénygyümölcsöt, mondjuk reszelj hozzá almát, karikázz bele egy banánt, nyáron pedig jöhetnek a lédús bogyós gyümölcsök.

Adj hozzá egy evőkanál mézet, egy kis frissen facsart citromlevet és egy kiskanál fahéjat! Ha szükséges, adható hozzá néhány evőkanál biojoghurt, rizs- vagy szójatej is. A Kollath-reggeli nagy előnye, hogy a hozzávalók tetszés és ízlés szerint változtathatóak, így hónapokig lehet fogyasztani anélkül, hogy megunnánk.

A Kollath-reggelinek számos jótékony hatása van:

1. Nincs gyomortúlterhelés, csak legalább 4 órán keresztül megmarad a jóllakottság érzet.
2. Beállítja az ideális testsúlyt, a túlsúlyosak fogynak, a túlzottan soványak pedig híznak vele.
3. Megszünteti a székrekedést.
4. Mivel a reggeli méregtelenít, a fáradtság jelei eltűnnek.

A reggeli további, szervezetre gyakorolt egészségjavító hatását elolvashatja az

aktivarpaformula.huoldalán!