Húsz éve indult a lombikbébi-program a Semmelweis Egyetemen

Idén húsz éve végeznek lombikbébi-kezeléseket a budapesti Semmelweis Egyetemen. 1994 óta ezerötszáz gyermek született a SOTE professzorainak segítségével – közülük kétszázat hívtak meg az évforduló alkalmából rendezett ünnepségre.

2014. június 8., 20:50

A születésnapi óriás csokitortán azok a gyerekek gyújtották meg a gyertyákat, akik az intézmény orvosainak köszönhetik a létezésüket.

Az egyetemen – több éves heidelbergi tanulmányai után – Urbancsek János professzor hozta létre a Reprodukciós Osztályt. Az intézményben azóta négyezer embrióbeültetést végeztek, és a lombikeljárás segítségével több mint ezerötszáz gyermek született – adta hírül a Híradó.hu.

„Magyarország a hozzáférhetőség tekintetében vezető helyen áll Európában, ugyanis Magyarországon minden egyes párnak öt alkalommal támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezt a kezelést, ami egy kiemelkedő szám” – mondta az osztályt alapító professzor.

A világon 1978-ban született az első lombikbébi, Magyarországon pedig 1988-ban, mindössze tíz évvel később. Azóta a lombik-eljárás rutinbeavatkozásnak számít.