Helyreállították Palmüra szimbólumát, az ISIS által megrongált oroszlánszobrot

2017. október 3. 07:54 - szerző: MTI

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

A 15 tonnás mészkőszobrot, az antik Palmüra jelképét azután menekítették ki Palmürából, és vitték Damaszkuszba, hogy a szíriai kormányerők orosz segítséggel 2016 márciusában visszafoglalták a várost.

„Kivételes alkotás, nincs hozzá fogható Palmürában. Palmüra nemzetközileg ismert szimbóluma volt, a múzeum előtt állt, és rajta volt minden egyes turista fotóján, aki felkereste Palmürát és a múzeumot” – mondta Bartosz Markowski lengyel régész, aki két hónapon át dolgozott a műemlék restaurálásán. Mint elmondta, a helyreállított szobor 50 százalékban eredeti. A helyreállítást az ENSZ Nevelési, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) finanszírozta.

Az időszámítás előtti 1. századi műkincset egy lengyel régészeti expedíció fedezte fel 1997-ben. Valaha Allátnak, az ókori araboknál az ég és az eső istennőjének templomában állt. A monumentális alkotás egyelőre a damaszkuszi nemzeti múzeumban látható, de nem kizárt, hogy egy napon visszakerül eredeti helyére.

Palmürát a más műemlékeket is megrongáló Iszlám Állam 2016 decemberében újra elfoglalta, a város ez év márciusában nyerte vissza ismét a szabadságát.