Attenborough tagadja a medvehamisítást

A brit jegesmedve-gate elérte Sir David Attenborough-t, a legendás természetfilmest is, aki hétfőn tagadta, hogy a BBC etikátlanul járt volna el.

2011. december 26., 06:47

"Ha a vadonban próbáltunk volna meg bekamerázni egy jegesmedveodút, a nőstény vagy az újszülött kölykét vagy az operatőrt ölte volna meg" - nyilatkozta az ITV1-nek Attenborough.


A legenda azért kényszerült magyarázkodásra, mert a BBC Frozen Planet (A fagy birodalma) című sorozatának egyik epizódjában olyan felvételeket mutattak be a hó alatti szülőodújában újszülött kicsinyével szundikáló jegesmedve-anyáról, amelyek nem az Északi-sarvidéken, hanem egy holland állatkertben készültek - írja az

Index.

Az anyamedve-bombát a Daily Mirror robbantotta, amikor hamisítással vádolta meg a közszolgálati tévé világhírű természetfilmes stábját. A filmkészítők annak ellenére kellemetlen helyzetbe kerültek, hogy a műsor november végi sugárzása előtt a produkció weboldalára feltettek egy werkfilmet, ami a hollandiai forgatásról szól, és amelyben korrektül elmagyarázzák, hogy ezeket a felvételeket miért nem a vadonban készítették.