Adna majdnem 600 ezer forintot egy telefonért?

Az Apple idén is előrukkolt az iPhone-ok frissített változatával. A cég idén három új modellt is bejelentett, hagyományosan óriási érdeklődéstől övezve, nem véletlenül. Az új készülékekből a következő évben-években bizonyára tízmilliós nagyságrendben fogy majd, és bár az Apple az utóbbi években trendmeghatározóból inkább trendkövetővé vált, a versenytársak árgus szemekkel figyelték a bemutatót.

2018. szeptember 26., 20:30

Szerző:

A három újdonság közül bruttó 300 ezer forintos induló árával az iPhone Xr számít a legolcsóbbnak. A cég a tavaly bemutatott iPhone X-hez hasonlóan az Xr-nél is minimalizálta a káva méretét, egyedül a telefon felső részén elhelyezett beszédhangszórók és érzékelők lógnak kissé be a panelbe. Az iPhone Xr-nek egyetlen, 12 megapixeles kamerája van.

A 6,1 hüvelykes LCD-kijelzővel felszerelt iPhone Xr-ben az új szériához fejlesztett vadonatúj processzor, az A12 Bionic dolgozik, amely lényegesen energiatakarékosabb az elődjénél, így az új iPhone-ok a várakozások szerint hosszabb akkumulátoros üzemidőt kínálnak a tavalyi csúcsmodellekhez képest. Továbbfejlődött a grafikus jelfeldolgozó processzor és a képfeldolgozó áramkör is, előbbi hatására leginkább a mobilos játékok futnak majd gyorsabban – vagy lesznek látványosabbak –, utóbbi révén pedig tovább javítható a mobillal készített fotók minősége.

A középső, iPhone Xs nevű modell képezi az új kínálat gerincét. A bruttó 400 ezer forintról induló modell lényegében a tavalyi csúcsmodell, az iPhone X ráncfelvarrott változatának tekinthető, 5,8 hüvelykes Super Retina kijelzővel, valamint két, egyenként 12 megapixeles kamerával, amelyeknél a tavalyi modellhez képest új, továbbfejlesztett szenzor dolgozik. Az Xs típusba is a már említett A12 Bionic CPU és megújult grafikus feldolgozó és képfeldolgozó áramkör került, az újdonság emellett az, hogy jobban ellenáll a víznek és a pornak, mint közvetlen elődje.

A friss kínálat, ezzel együtt az egész okostelefon-piac legdrágább készülékei az iPhone Xs Max típuscsalád tagjai. A legdrágább 578 ezer forintba kerül, ezért az iPhone-ok kínálatában elérhető jelenlegi legnagyobb, 6,5 hüvelykes képátlójú kijelzőt kap a vásárló, valamint akár 512 GB háttértárat. A kamerapáros változatlan az Xs típushoz képest.

Fontos előrelépés, hogy az iPhone-ok közül elsőként az iPhone Xs és Xs Max kínál kétkártyás (dual SIM) üzemmódot – ez utóbbi funkció az androidos gyártóknál már mindennaposnak számít. Az Apple ugyanakkor az eddigi megoldásoktól eltérően oldotta meg a kétkártyás támogatást. Így a készülékekbe valójában csak egy SIM tehető, a második SIM úgynevezett eSIM, vagyis fixen be van építve a telefonba, és a szolgáltatóval együttműködve aktivizálható rá SIM-profil. A cég ezzel együtt hagyományos dual SIM megoldást is kínál, de azt kizárólag a kínai piacon hozzák forgalomba. Az eSIM-ek használatához szolgáltatói támogatás szükséges, itthon kizárólag a Magyar Telekomnál érhető el ez a virtuális SIM-megoldás.

Átalakult a jelenleg kapható iPhone-ok kínálata, kiesett az újonnan vásárolható típusok közül a népszerű iPhone SE, így az újdonságok mellett csak az iPhone 7- és iPhone 9-széria tagjai maradtak a kínálatban. A legolcsóbb iPhone hivatalos fogyasztói ára így bruttó 180 ezer forint. Az új iPhone-ok Magyarországon mindhárom mobilszolgáltató kínálatában elérhetők lesznek, a forgalmazás szeptember 28-án kezdődik, előrendelés szeptember 21-től adható le a telefonokra.

Az új iPhone-ok mellett az Apple Watch okosóra-széria is új szintre lép az ősszel. Az Apple Watch Series 4 (vagyis lényegében a negyedik generációs változat) 30 százalékkal megnövelt kijelzőfelületet ígér, elődjénél vékonyabb kialakításban. Az új óra nagyobb teljesítményű processzort is kapott, de az igazi újdonságot mégsem ez, hanem a beépített EKG-funkció jelenti, igaz, a rendszer pontossága hangsúlyozottan elmarad a kórházi műszerekétől. Az új Apple Watch kezdő ára 148 ezer forint lesz.