Tokaj a világ 10 legjobb borturisztikai célpontja között

Tokajt beválasztotta a világ 10 legjobb borturisztikai célpontja közé az amerikai Wine Enthusiast Magazin – írja a .

2012. január 19., 17:53

A szaklap nem csak a borok miatt tartja látogatásra érdemesnek Tokajt, a magazin kiemeli a gasztronómiát vagy éppen a táj szépségét és a számos programlehetőséget. Éppen úgy ajánl kerékpártúrát, mint kajakozást Bodrogon, és a Zempléni-hegység gyalogos felfedezésére is biztat. A saját tapasztalatokból merítő írás konkrét ajánlásokat is tesz, borászatokat, éttermeket és szállodákat is ajánl. A cikk szerint az itt készült tokaji aszút méltán nevezte XIV. Lajos a királyok borának, a borok királyának.

Tokaj sokszínűségét emeli ki Berecz Stéphanie is, akit 2010-ben az év borászának választottak Tokaj-hegyalján. A szakember azt javasolja, érdemes minél több fajtát megkóstolni, hiszen ugyanúgy lehet ízletes száraz fehérborokat találni, mint a mindenki által ismert aszút és más édes borokat. A francia születésű borász szerint a táj szépsége és történelme is egyedülálló, az itt megfordult népek nem csak a borászatban, hanem az építészetben is itt hagyták kézjegyüket, amitől olyan színes a térség. A térség számára ez az elismerés az elkövetkezendő években számos, a kontinensre érkező tengerentúli turistát jelenthet.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.