Nyugdíj: a részletszabályok még nincsenek kidolgozva, de dönts

A magánnyugdíjas egyösszegű felvétel esetén milliókhoz juthat, s emellett megilleti az arányos állami nyugdíj is – írtuk meg nemrég. Cikkünk után sokan jelezték, nem hallottak erről a lehetőségről, bizonytalanok: egyáltalán létezik-e. Utánajártunk a részleteknek. Közben kiderült: bár a jelenleg hatályos magánnyugdíjpénztári törvény tartalmazza ugyan a járadékszolgáltatás típusait, a folyósítás részletszabályai azonban még nincsenek kidolgozva.

2011. január 28., 16:24

Mint azt pár napja megírtuk, a kormány „elfelejtette” kommunikálni, hogy miközben a magánnyugdíj befizetésekhez egy összegben is hozzájuthat a pénztártag, az állami nyugdíjához azonban ebben a formában soha. Vagyis, ha valaki a nyugdíjkorhatár elérése után egy hónappal meghal, mindent elbukott. A magánnyugdíjas viszont egy összegben milliókhoz juthat, s emellett megilleti az arányos állami nyugdíj is. Cikkünk után sokan jelezték, nem hallottak erről a lehetőségről, bizonytalanok: egyáltalán létezik-e. Utánajártunk a részleteknek.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár honlapján a gyakori kérdések között szerepel a „Hogyan, mikor juthat hozzá a számláján lévő összeghez?” A válasz szerint „a pénztártag a magánnyugdíjpénztártól (öregségi-, rokkantsági-, korkedvezményes) nyugdíjhatározat birtokában kérheti az egyéni számláján összegyűlt befizetések és hozamainak kifizetését. Felhívjuk figyelmét, hogy egyösszegű kifizetés esetén a megállapított TB- nyugdíj 75%-ára lesz jogosult. A pénztártag halála esetén a kedvezményezett, vagy örökös kérheti az egyéni számlán levő összeg kifizetését, mely adóköteles.” Ez 2010. december 22-től annyiban módosult, hogy a 14 hónapra (2010. október elseje és 2011. november vége között) a magánnyugdíjpénztárnál maradókat is teljes állami nyugdíjjogosultság illeti meg, az ezt megelőzően szerzett időszakban pedig az állami nyugdíj 75 százalékát kaphatják. Aki magánnyugdíjpénztári tag marad, az szolgálati időt 2011. november 30. után már nem szerez.

A lehetőség tehát valóban adott, ám nem mindenkinek.

– A magánnyugdíjpénztári megtakarítások nyugdíjba vonuláskor történő felvételének lehetőségét az 1997. évi LXXXII. tv. (Mpt.) 27-28. §-a szabályozza, amely minden magánnyugdíjpénztárra egységesen kötelező érvényű – tájékoztatta a 168ora.hu-t Vida Ferenc, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyfélszolgálati vezetője. . – Az egyösszegű kifizetés kifejezetten a közeljövőben nyugdíjba vonulók részére kínál alternatívát, hiszen a hivatkozott 28. paragrafus értelmében a pénztár egyösszegű kifizetést teljesít annak a pénztártagnak a kérésére, akinek a nyugdíjkorhatár eléréséig a különböző pénztárakban eltöltött és összegzett tagsági jogviszonya nem haladja meg a 180 hónapot. Ezen időponton túlmenően már járadékszolgáltatást kell a pénztárnak teljesítenie. Vagyis a jelenleg hatályos jogszabály a magánnyugdíjpénztári befizetések egyösszegű felvételét csak azok számára teszi lehetővé, akiknek tagsági jogviszonya nem haladja meg a 180 hónapot. Ha a pénztártag egy összegben felveszi a befizetéseit, a felvett összegre halálozás esetén a törvényes öröklés szabályi vonatkoznak. A hatályos jogszabály szerint a pénztártag bárkit megjelölhet megtakarításainak örököseként.

Vagyis az, aki 15 évnél többet töltött el pénztári jogviszonyban, az nem kérheti egy összegben a pénzét. Mindenkinek érdemes személyre szabott megoldást találnia, akár az egyösszegű kifizetést, akár a járadékszolgáltatást választja. A jövőbeni nyugdíj számos tényező függvénye, függ például a majdani nyugdíjkorhatártól, az egyén életpályájától, a tagi befizetések volumenétől, a felhalmozási időszak gazdasági eseményeitől – például gazdasági válság –, a portfólióválasztástól stb.
Vida Ferenc hozzáteszi: mindemellett a magánnyugdíjpénztárak elsődleges célja és feladata a járadékszolgáltatás és nem az egyösszegű kifizetés.
– A megtakarítások egyösszegű felvételének lehetőségét kifejezetten azok számára hozták létre, akik viszonylag rövid ideig vannak/voltak a rendszerben, és számukra nem érte volna meg a járadékszolgáltatás a rövid felhalmozási időszak miatt. Annyi elmondható, hogy 20 év alatt a megtakarítások mértéke elérheti a több 10 milliós nagyságrendet is, de ez egyénenként nagyon változó lehet.

Annak viszont, aki pénztártag marad, és egy összegben szeretne a pénzéhez jutni, fontos tudnia, hogy az államtól 14 hónapra (2010. október elseje és 2011. november vége között) a teljes állami nyugdíjjogosultság illeti meg, az ezt megelőzően szerzett időszakban pedig az állami nyugdíj 75 százalékát kaphatja.

Kérdeztük az OTP Magánnyugdíjpénztárat, hogy a 180 hónapos megkötést tájékoztatójukban miért nem jelzik?

– Csak a legfontosabb, leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat soroljuk föl, de ezek körét folyamatosan bővítjük. Az említett témakörben önökön kívül csupán egy ember érdeklődött. Ezért mindenkinek azt javasoljuk, ha a honlapon nem talál választ, érdeklődjön személyesen, hiszen nagyon eltérőek lehetnek az egyéni élethelyzetek.

Ám ennél is érdekesebb egy másik hiányosság. Mint azt az OTP Magánnyugdíjpénztártól megtudtuk, 2013 után az egyösszegű felvétel lehetősége sok pénztártag számára megszűnik, hiszen túllépik a 180 hónapos pénztártagsági időtartamot. Így csak járadékszolgáltatás igénybevételére lesz lehetőségük… S hogy mi alapján dől el, ki, mennyit kaphat havonta? Az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint a pénztárral kell egyeztetni. Sovány válasz. Nem derül ki belőle, hány évre osztható szét a járadék, s így az sem, halálesetkor az özvegy milyen időszakon keresztül számíthat a folyósításra. Merthogy, s itt a lényeg: a szabályok nincsenek kidolgozva. A jelenleg hatályos magánnyugdíjpénztári törvény 27. paragrafusa tartalmazza ugyan a járadékszolgáltatás típusait, a folyósítás részletszabályai azonban még kidolgozásra várnak. Így kell – konkrét szabályok, stabil jogkörnyezet híján – hárommillió pénztártagnak döntenie megtakarításai sorsáról. Nehéz dió.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.