Nagyon ráfázhatnak a csokosok, ha nem születnek meg a vállalt gyerekek

A kamatemelések miatt akár csaknem 70 millió forintos büntetés is várható a csokosokra, ha nem születnek vállalt gyerekek.

2022. szeptember 7., 10:45

Szerző:

A vissza nem térítendő, állami, lakáscélú támogatás az egyik legnépszerűbb kedvezmény lett Magyarországon, amelynek összege 600 ezer és 10 millió forint közötti lehet. A csoktámogatás maximális 10 millió forintjára semmit sem kell törlesztenie a családnak abban az esetben, ha teljesülnek a jogszabályi előírások. Viszont ha nem teljesül, vagyis nem születnek meg a csokos gyerekek, akkor büntetőkamattal növelten kell visszafizetni a kapott állami támogatást. Augusztus 31-étől 11,75 százalék az alapkamat, három vállalt, de meg nem született gyermek esetén a büntetőkamat ennek ötszöröse, 58,75 százalék lehet – írta a 24.hu.

A jegybanki alapkamat augusztus 31-étől 11,75 százalék. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb, 600 ezer forint összegű támogatásra – tehát amennyiben egy vállalt gyermek után vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt – 4 év után 882 ezer forintot kell visszafizetni. A 10 millió forintos támogatásnál a bünetés mértéke sokkal nagyobb:

  • ha nem születik gyermek, akkor 68 750 000 ft,
  • ha egy gyermek születik, 64 625 000 ft,
  • ha két gyerek születik 50 875 000 ft,
  • ha pedig mindhárom megszületik, nem kell visszafizetni semmit.

A büntetéseket akkor szabják ki, ha 10 év alatt nem születik meg a vállalt gyermekek.

Nem minden esetben lesz ennyi a bünetés

Előfordulhat, hogy az igénylők önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a feltételeket. Ilyenkor lehet kérni a fizetés elhalasztását, vagy a büntetés mérséklését. Ezt a kormányhivatal dönti el, az életkörülmények függvényében. Ilyen esetek lehetnek, ha a pár egyik tagja elhunyt, ha a gyermek a terhesség 24. hetét megelőzően halva született, vagy ha a család meglélhetését ellehetetleníti a fizetési kötelezettség.

Ilyen élethelyzetben jó eséllyel kapnak a családok a visszafizetésre öt év haladékot. Az öt év elteltével pedig lehet kérni a büntetés mérséklését, elengedését, amennyiben nem várható olyan változás, melynek következtében a büntetést előreláthatólag ki lehet fizetni.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).