Megbízható a rabmunka

Talán sokan felkapják a fejüket, hogy munkanélküliek, idénymunkások, napszámosok helyett sok cég, önkormányzat, vállalkozó rabokkal dolgoztat, ha strapabíró és megbízható munkaerőre van szüksége. A büntetés-végrehajtás (BV) pedig szerződésszerűen szállítja a foglalkoztatni való elítélteket, őrökkel, rabszállítóval.

2012. július 14., 18:26

A BV szervezetében huszonnyolc börtön és tizenkét kft. működik. A rabok foglalkoztatásába a munkáltatás, az oktatás és a nem teljes értékűek terápiás foglalkoztatása egyaránt beletartozik.

A rabok többsége börtönön belül dolgozik, lehet például szakács, fodrász, karbantartó, takarító, vagy végezhetnek a börtöncégeknél mezőgazdasági és ipari munkát. A BV külsős munkavégzésre kisebbrészt cégekkel, önkormányzatokkal szerződik.

– Az enyhébb végrehajtási szabályok alá eső elítéltek között vannak néhányan, aki reggel őrzés és kíséret nélkül indulnak munkába a börtönből, majd a munkaidő végeztével visszatérnek – mondja Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Sajtóirodájának osztályvezetője. – Ez természetesen rendkívül nehezen érdemelhető ki, komoly jogi bástyákkal biztosított, és nagyon erős biztonsági protokoll előzi meg.

A tizenkét BV-s gazdasági társaság jogelődjét még az ötvenes években hozták létre, kimondottan az elítéltek foglalkoztatására. Ezek a cégek a börtönök területén belül, úgynevezett letöltőházakban működnek, közöttük nyolc ipari és négy mezőgazdasági munkára szakosodott található. Foglalkoztathatnak rabokat „házon belül”, a BV saját földjein és ipari telepein éppúgy, mint külső vállalatoknál.

– Aki fogvatartottakat szeretne foglalkoztatni, felkeresi a börtönt vagy a gazdasági társaságot, és közli, milyen feladatra, mennyi időre keres embert. A BV ezt követően piaci alapon szerződik az elítéltek külsős foglalkoztatására, amit persze terepfelmérés, komoly kockázati-biztonsági elemzés és kemény ártárgyalás előz meg – magyarázza Szalai Tímea. – A külső munkáltatás során természetesen a BV látja el az őrzési és felügyeleti feladatot, vagyis az őr kíséri a rabokat. Az elítéltek munkadíja az előző évi minimálbér egyharmada, amelyből ki kell fizetniük háromszáz forintot tartási költségekre. Amúgy egy elítélt napi eltartásának költsége 2230 forint. A külső foglalkoztatás rendszere bejáratottan és jól működik, a megrendelők elégedettek, az elítéltek időben érkeznek, nem isznak, korrekten tevékenykednek napi hat-nyolc órát. Dolgoznak disznóhizlaldában, vasipari üzemben, festenek óvodai kerítést, vízszigetelnek kórházi lapos tetőt, mindezt pontosan és megbízhatóan.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.