Levendulás

2012. július 3., 10:50

Akinek kis esze van, vízpart mellé menekül ilyenkor – elvégre negyven fok fölött már nem fog az agy, nem fog a fék, és nem fog kinyitni a sarki fűszeres. Negyven fok fölött már nem érvényesek az emberi együttélés megszokott szabályai. Negyven fok fölött vessük bele magunkat a hűs habokba. Magyar tengerre, magyar!

(Hogy a fenti bekezdést napos irodánkban vetettük számítógépbe, ott, ahol már a reggeli órákban melegrekordot lehet dönteni, ahol folyékonnyá váltak a skyfotelek, és régen felmondta a szolgálatot a hűtőberendezés, ez igazságtartalmából semmit le nem von, legfeljebb a vágyott és megélt valóság dinamikájáról árul el apró titkokat.)

Balaton-parti sétánkat kezdjük (és ezúttal fejezzük is be) a kies Tihannyal. Merthogy most érik vagy mit csinál (virágzik, mondjuk) a félsziget egyik ékessége, a levendula. Tudják, a levendula az a lila fű, amelyet nagyanyáink a mángorolt ágyneműk közé tettek az illat végett, amelyről Krúdy-novellákban olvashatunk, s amelynek csokorját mostanában százért kínálják az Oktogonon. (Egyébként az ajakosvirágúak családjába tartozik, ha mindent tudni akarnak.) A Belső-tótól másfél órás iramodásnyira található az Öreg Levendulás, a húszas években Provence-ból hozott növények írmagja, de útközben is gyönyörködhetünk újabb telepítésekben. A tó partján pedig a vadonatúj látogatóközpont, a Levendula Ház mutatja be nyolc percben az elmúlt nyolcmillió év drámai történéseit, amelyeknek következtében a félsziget alkalmassá vált a levendulásításra. A filmben vulkánkitörések, a büfében levendulaszörp található – csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

08:18

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).