Karácsonyra a banánnal vetekszik majd a krumpli ára

Kereskedők szerint a krumpli a délszaki terményekkel vetekszik karácsony felé. Árban is, származási helyét illetően is. A jelek szerint krumplihiány elé néz Európa.

2010. október 7., 04:57

A hazai fogyasztói piacokat már októberben is importból tudja ellátni krumplival a kereskedelem. A franciaországi terményt ez időtájt 110-112 forintért mérik, a hazait 130-140-ért. Száz forint alatt már a nagybani piacokon sem lehet krumplit kapni. És ez még csak a drágulás kezdete. A kereskedők szerint karácsony táján a banánnal vetekszik majd a burgonya a fogyasztói árat illetően.

Az a baj, hogy ebből az alapvető táplálékból egész Európában kevesebb termett a vártnál. Északon kiszáradtak, délen úsztak a szántók. Itthon annál is rosszabb a helyzet, még tart a szüret, de máris vészesen fogy a hazai készlet - közölte az Élelmiszer.hu szakportál.

Többszörös csapás érte idén a krumpliágazatot. Legfőképpen az egész évben uralkodó belvíz pusztította az ültetvényeket, és az esőzések következtében fellépő betegségek. A többszörös újravetés miatt jelentős a vírusfertőzés. Lényegében csak a homokos területeken termett jó minőségű, tárolható krumpli. A vizenyős termőföldekről származó gumókban úgy szalad a kés, mint a vajban: magas a víztartalmuk, ezeket a tételeket betárolni nem érdemes.

Újévre jelentősen drágul a krumpli

"Jósolni nem tudok, de arra mindenképp számítani kell, hogy év végére, az újév első hónapjaira jelentősen megdrágul a burgonya. Minden bizonnyal pótolja a hazait az észak-afrikai import, de az a krumpli se lesz olcsóbb" - mondta el Pintér László szabadszállási zöldség-gyümölcsforgalmazó, az Ortofrutta kft. ügyvezetője.

A talajvízhez közeli homoktalajok sem garantálták idén a krumplit. Például Nyársapáton Kis Miklós polgármester nyolc hektárjának ötödén maradt meg a termés, a többi elrothadt a talajvízben. "Hektáronként körülbelül egymillió forint a termesztés költsége, azon belül az UT 1-es vetőgumókat már 200 forintért lehet beszerezni. Könnyen kiszámítható, milyen veszteség érte azokat a gazdálkodókat, akik az átlaghozam csak kis részét vagy semmit sem tudtak betakarítani a vizesebb területekről. De akkor sincs komoly jövedelmük a krumplisoknak, amikor sok terem. Gazdasági abszurdum az, hogy egy kiló krumpliért egy gombóc fagyi áránál kevesebbet kap a termesztő. De most beköszönthet a krumplimizéria, ha egyszer a nyársapáti homok is szűken adta a gumókat" -véli Kis Miklós.

Nyáron még 500 ezer tonnáról szóltak az országos becslések, jelenleg ennek fele látszik igaznak. Buktak a vetőmag termelők is, az étkezési krumpli ára hétről-hétre kúszik felfelé. A Burgonyatermesztők Szövetsége a tavalyi évhez viszonyítva 50-70 százalékos drágulást prognosztizál. Pintér László pedig beszámolt róla: az áruházláncok csínján bánnak a krumplival. Szokásukkal ellentétben most nincs náluk akció, árukapcsolás. A világcégek tudnak valamit. Nagy lehet a baj krumplifronton - írta a www.promenad.hu-ra hivatkozva az

Élelmiszer.hu.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.