Itt van újra az aranyláz: ezúttal a Rajnából mossák

Az aranyár rekordokat dönt, és ez nem hagyja érzéketlenül a kincskeresőket. Sok folyónál újra felbukkannak az aranymosók, a Rajna esetében annyi a különbség, hogy már évekkel ezelőtt újrakezdték a kincskeresést, igaz, nem foglalkozásszerűen, hanem inkább csak amatőr módon.

2011. augusztus 19., 09:35

A népfőiskolák Németországban aranymosó kurzusokat kínálnak. Korábban mindez másként volt, hiszen a Rajnából gyakorlatilag a huszadik század elejéig mostak aranyat, sőt, a harmincas évek válsága ismét fölélesztette ezt a tevékenységet. Manapság úgy becsülik, hogy egy gramm aranyhoz harminc mázsa homokot és kőzetet kell átmosni - írja a

harmonet.hu.

A vízfolyásokban az aranyszemcsék ott találhatók, ahol a fizikai törvények szerint az arany lerakódik, feldúsul. Erre azok a patakrészek, folyószakaszok alkalmasak, ahol a sodrás csekély, tehát nem képes az aranyszemcséket továbbszállítani. Hegyi patakok esetében feldúsulás lehetséges a meder alján keletkezett természetes gödrökben és az éles kanyarulatok belső partívein.

Folyóknál általában az úgynevezett alsószakasz jellegű részeken a lelassult vízfolyás lerakja a tojásnagyságú kavicsokat, és a hordalékból zátony, torlat képződik. Megfigyelések szerint a kvarchomokkal együtt az aranyszemcsék is itt rakódnak le, leginkább a zátonynak a vízáramlással szembeni oldalán.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.