Hajszálra van a forint a történelmi mélyponttól

2019. augusztus 26., 11:33

Szerző:

Tovább gyengült az egyébként is elég rossz formában lévő forint az euróval szemben a hétfőn.

Múlt hét pénteken már 328 forintot egy euró, hétfőn pedig tovább gyengült és már 329,3 forintot is fizettek az euróért. Amennyiben marad a tendencia, hamarosan a lélektani 330 forint/1 eurós határt is átlépi a magyar fizetőeszköz. 

 

A forintra jellemző, hogy minden nyáron az éves hullámvölgyébe kerül, azonban az elmúlt két évben az ősztől tavaszig tartó időszakra jellemző lassú visszaerősödés nem volt túl sikeres, egyre mélyebbre került a magyar valuta.

A kilátások abból a szempontból sem jók, hogy még a magyar kormány is gazdasági megtorpanásra számít az ősszel. A magyar gazdaság legfontosabb partnere, Németország stagnálásba, egyes német iparágak recesszióba fordultak, ez pedig néhány hónap eltolódással várhatóan érezteti majd hatását Magyarországon is, kihatással a forint árfolyamára.

Szintén figyelmeztető jel, hogy a legtöbb tőzsde rosszul muzsikál az elmúlt hetekben, a világgazdaság növekedési ütemének lassulása miatt, illetve a Kína-Egyesült Államok kereskedelmi háború miatt.

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.

2024. május 3., 08:18

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.