Ez olyan, mint egy kivégzés

Ismét egy nagynak számító vállalkozás, az építőiparban tevékenykedő Integrál Hexa Zrt küldött SOS jelzéseket. A vállalkozás állami bank garanciáért lobbizik, mert hitelét felmondták, számláját zárolták. A bankok „kivégzik” az építőipari vállalkozásokat, hogy aztán tálcán kínálják a piacot a külföldi cégeknek – kommentálta a jelenlegi viszonyokat Imre István, ügyvezető.

2009. április 26., 07:26

1994-ben, tizenöt esztendeje magánszemélyek alapították az Integrál Zrt-t, amely mára egy hat társaságból álló cégcsoport, dolgozóinak száma háromszáz. A velük kapcsolatban álló alvállalkozókkal együtt nagyjából 1500 személynek adnak munkát. A cég honlapján hosszan sorakoznak az elkészült ingatlan, és közmű beruházások: ETO Stadion-bővítés, a győri egyetem sportcsarnoka, zalakarosi wellness fürdő, kereskedelmi, lakó- és ipari ingatlanok. A társaság vezetője Imre István, tavaly decemberben a Gazdasági Minisztertől az Év Vállalkozója elismerést vehette át.

Mindössze öt hónappal később pedig arról tárgyal – ugyanabban a minisztériumban – hogy vállalkozása számára állami bank garanciát állítsanak ki. Csak ezzel a feltétellel adnának neki újra hitelt munkájuk folytatásához. Dolgozóinak kéthavi fizetésével tartozott, de ebből az egyik hónapot már átutalták. Hogy jutott ide a cég? Imre István ügyvezető az általános gazdasági helyzetet, a pénzintézetek magatartását hibáztatja.


Körbetartozás

Valójában már tavaly ősszel mutatkoztak az első nehézségek. A cégvezető decemberben arról beszélt a Kisalföld című lapnak, hogy "a bankok viselkedése pedig egyszerűen minősíthetetlen. A pénzintézetek nem is olyan rég még versengtek a nagy építőipari beruházások kegyeiért, most meg, néhány hete különösebb indok nélkül dupla sorompót engedtek a cégek elé." Panaszkodott, hogy egy mosonmagyaróvári munkájukért késve kapták meg a pénzüket, mert a beruházónak is gondja volt a banki hitellel.

A körbetartozásról azt mondta, hogy „mintha minket lehetne okolni érte, pedig az építőket szó szerint belehajtották ebbe az ördögi körbe. Úgy néz ki, ha senki nem segít, ha politika is késlekedik, önmagunknak kell az adósságkezelésben megoldásra jutni”.

100 vállalkozásból 98 hitelből működik

Január, február mindig mélypont az építőipari cégek életében, az idei sem volt másképp, de a közelmúlt statisztikái miatt nagyon borúlátó a hangulat. Az előrejelzések szerint az idei évben tíz százalékos visszaesésre lehet számítani. Tavaly 15 ezerrel csökkent a dolgozók száma, idén 12 ezerre számítanak a szakemberek. 2006 óta folyamatos a visszaesés, az ágazat termelése összességében 25 százalékkal csökkent.

Tömeges csődökre számítanak az iparági szereplők – idézte a sajtó Koji Lászlót, az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetségének alelnökét. A szakember hozzátette, 100 vállalkozásból 98 hitelből működik, egyre nehezebb hitelhez jutni, drágulnak a költségek. Ismeretei szerint a lánctartozásokban bennragadt pénzek értéke 400 milliárd forintot tesz ki, talán ennek a felét képesek kifizetni az adósok.

Kiszámíthatatlan banki magatartás

A győri Intergrál problémái is a pénzügyi nehézségekre vezethető vissza. Munkájuk lenne, ám nem kapnak előfinanszírozást a beruházás megvalósításához. De még ennél is rosszabb a helyzet. „ A bankok hiteleinket lejáratták, szinte egy hónapon belül kell visszafizetnünk több milliárd forintot, ami lehetetlen. Korábban lehetőség volt évekig tartó hitel meghosszabbításokra, most pedig rövidre zárva azonnali inkasszó beszedéssel az összes tevékenységünkből származó bevételt lefogják. Ez olyan, mint egy kivégzés, és gazdasági csődhöz vezet. Nagyon nehéz a helyzete annak a körülbelül 150 alvállalkozónknak is, akik tisztességesen levégezték a munkájukat, elismertük a teljesítményüket, de jogosan járó pénzükhöz nem tudnak hozzájutni. Ez a pénz megvan, de nem nálunk, hanem a bankoknál” – mondta a napokban a regionális napilapnak.

Időközben az Integrál Zrt ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek korábbi partnerei. A cég abba is belement, hogy jelzálogjogot jegyezzenek be alvállalkozói különböző ingatlanjaira. De az ingatlanokkal sem bánhatnak akaratuk szerint. „A pénzeinek és az ingatlanjainkat is lefogják. Van olyan bank, amelynél a még fennálló hitelünk mögött csaknem ötszörös értékű ingatlanfedezet van” – panaszolta.

Az elkeseredett menedzser egy rádió nyilatkozatban már odáig ment, hogy a bankok csődbe viszik a hazai építőipart, hogy aztán „tálcán kínálhassák” a piacot a külföldi vállalkozásoknak. Kívülálló szemlélőként csak bizakodhatunk, hogy jóslata nem válik valósággá.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.