Ellentámadásba lendül Magyarország az Európai Bizottság ellen

A kormány már április elején bejelentette szándékát, mely szerint be kívánja tiltani a BASF burgonya termesztését hazánk területén. A szerdai kormányülésen született döntés szerint Magyarország az Európai Bizottság ellen a jogorvoslati határidő lejárta előtt az Európai Bíróságon pert indít a 2010. március 2-án engedélyezett génmódosított .

2010. április 30., 04:53

A Greenpeace környezetvédő civil szervezet közleményében gratulál a magyar kormánynak és szakpolitikusainak a bátor döntéshez. Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányosa nagyon fontos politikai jelzésnek látja a perindítást és reméli, hogy a Barroso-Bizottság megérti: nem kényszerítheti rá akaratuk ellenére a génmódosított haszonnövényeket a tagországokra, fogyasztóikra, gazdálkodóikra.

2008 decemberében, a francia elnökség végén egyértelmű döntés született az Európai Tanács részéről, amely felszólítja a Bizottságot, hogy szigorítsa a génmódosított növények engedélyezését. Nem tette, sőt tavasszal engedélyezte egy olyan burgonya termesztését, amelynek létezik GMO-mentes alternatívája, valamint a táplálékláncba kerülve anti-biotikum-rezisztenciát okozva fontos gyógyszerek hatékonyságát csökkentheti.

Emiatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) is óvta a Bizottságot az engedélyezéstől. Magyarország a perrel felhívhatja a Bizottság és a többi hatóság figyelmét az engedélyezés problémáira és jelezheti: nem hagyjuk magunkat! Tömöri Balázs a Greenpeace nemzetközi információira hivatkozva elmondta, hogy Ausztria és Luxemburg rövidesen csatlakozhat Magyarországhoz a felperesek oldalán.

Greenpeace-anyag arról: mit főz ki nekünk Barroso?

Az Európai Bizottság antidemokratikus és a fogyasztókra, környezetre veszélyes GMO-párti politikájára hívja fel a Greenpeace a figyelmet azzal, hogy egy "Hogyan tehetjük tönkre a minőségi európai ételeket?" (angolul: Good Food Gone Bad) című "szakácskönyvet" jelentetett meg a mai napon Brüsszelben, melyből megtudható, hogy John Dalli egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős máltai biztos, José Manuel Barroso és a biotechnológiai ipar mit főztek ki az EU számára. A génmódosított növénytermesztés károsítja a környezetet, a hagyományos növénytermesztéssel
és biogazdálkodással foglalkozókat. Emellett visszafordíthatatlan egészségügyi hatásokat okozhat és néhány multinacionális cég kezében koncentrálja az élelmiszereink feletti befolyást. A kikarikírozott
szakácskönyv a génmódosítás súlyos problémáira hívja fel a figyelmet.

A szakácskönyvet

angolul itt olvashatja.

Az Avaaz, a Greenpeace és a Föld Barátai aláírásgyűjtést folytatnak azért, hogy megállítsák a Barroso vezette bizottságot, hogy újabb génmódosított növényeket engedélyezzen. A már 600.000 támogató aláírás felett járó kezdeményezés elérhető angolul

itt.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.