Csúszik az Orbán-csomag

Csak a jövő héten hozza nyilvánosságra a kormány a strukturális reformok részleteit. Hétfőn a kormányszóvivő még azt közölte: a hét második felében már ismerteti a kormány a reform lépéseit. A csomag körül még sok a bizonytalanság, de a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása Orbán Viktor határozott tiltakozása miatt kikerült a javaslatból. Egy nemrég készült közvélemény-kutatásból kiderül: éppen a 65 év felettiek körében feleződött meg a Fidesz támogatottsága.

2011. február 22., 16:59

A jövő hét elején hozza nyilvánosságra a kormány a strukturális reformokat – jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Mint mondta: zajlanak az egyeztetések és a konzultációk a strukturális reformokról szóló végleges előterjesztés ügyében, amelyet a kormány a hét végén tárgyal meg, és a jövő hét elején mutat be a nyilvánosságnak. Nagy Anna kormányszóvivő hétfőn még azt mondta, e hét második felében ismerteti a kabinet a strukturális reform lépéseit. Úgy fogalmazott, a reformprogram egyik legfontosabb célja a fenntartható gazdasági növekedési környezet biztosítása.

Sajtóhírek szerint változhat a munkanélküli- és nyugellátás, átalakul a gyógyszerkassza és a közösségi közlekedés támogatása, bizonyos élelmiszerekre csomagolási egységenként 10 forintos adót vetnének ki.

Bírálják a hamburgeradót

Orbán Viktor február 14-i napirend előtti felszólalásában azt mondta, aki egészségtelenül él, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségügyi rendszer fenntartásához. Az úgynevezett hamburgeradó bevezetését már egy tavaly nyári javaslat is szorgalmazta. Ha bizonyos terméknek kimutathatóan egészségkárosító hatása van, amelyek kórházi kezelést vonhatnak maguk után, és ezt a társadalom fizeti, az a terhek nem egyenlő megosztása. Nyilvánvaló, hogy aki ezeket a termékeket fogyasztja, annak a rizikót is vállalnia kell - mondta a HírTV-nek Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár.

A fogyasztás visszaesését, az élelmiszeripar versenyképességének romlását hozná magával a "hamburgeradó" - állítják az élelmiszeripari vállalkozások a pénteki Világgazdaságban. Csomagolási egységenként 10 forint "hamburgeradót" javasol a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület azokra az élelmiszerekre, amelyeknek túlzottan nagy a zsír-, só- vagy cukortartalma. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) megdöbbent a kivetendő adó ötletén - mondta Folláth Györgyné. A szervezet ügyvezető igazgatója szerint a "hamburgeradó" árnövekedést okozna, amely visszafogná a fogyasztást és veszélybe kerülnének munkahelyek is. A hazai élelmiszeripar versenyképessége várhatóan romlana, és éppenséggel az ágazat kis- és középvállalkozásai járnának rosszul.

Akik körében megfeleződött a Fidesz támogatottsága

A miniszterelnök szóvivője az MTI kérdésére közölte: hangsúlyos elemként jelenik meg a strukturális reformokban a közösségi közlekedés átszervezése. A lehetséges forgatókönyvek között szerepelt a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása, ám Orbán Viktor kormányfő határozott tiltakozása miatt ez a felvetés végleg kikerült a javaslatból - mondta Szijjártó Péter.

A Szonda Ipsos legutóbbi felméréséből az derül ki: az idősebb generáció, a 65 év felettiek körében megfeleződött a Fidesz támogatottsága. A közvélemény-kutatás eredménye szerint januárban 37 százalékuk volt a kormánypárt híve, a februári adatok szerint 19 százalék. Ezáltal egy utoljára négy évvel ezelőtt tapasztalható jelenség állt elő: az MSZP az idősebb generáció körében nagyobb (25 százalékos) táborral rendelkezik, mint a Fidesz – közölte elemzésében a Szonda Ipsos.

Nem tudni, mi lesz a devizahitelesekkel

Nagy Anna hétfőn azt is elmondta: az április 15-ig tartó kilakoltatási moratórium nem jelentheti azt, hogy másnaptól utcára kerülnek a bajba jutott családok. Nagy Anna hangsúlyozta, egy "akkorára dagadt problémáról" van szó, amelyet a kormány önmagában nem oldhat meg, a hosszú távú megoldás csak a bankokkal együtt lehetséges. A kabinet nem teheti meg, hogy a pénzintézetek közvetlen gondjait például úgy orvosolja, hogy közpénzből kifizeti a tartozásokat - tette hozzá.

A kormány még nem hozott döntést a megoldásról, ám amíg ez nem születik meg, addig sem kerülhet senki utcára - hangzott el. Az azonban elképzelhető, hogy szűkülni fog a védettek köre - mondta a szóvivő, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy 2004-ben még 20 milliárd forint volt a devizahitelek összege, hat év alatt azonban ez 2.800 milliárdra növekedett. Nagyon sok embert "belenyomtak, belelöktek" a devizahitelekbe, de a többiek esetében sem volt olyan döntéshozó, aki azt mondta volna nekik, "vigyázat, emberek, ez egy nagyon veszélyes műfaj" - fogalmazott. A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta, szakértőkkel egyeztet az április 15-én lejáró kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.

2024. május 3., 08:18

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.