Kiszámolták, hogyan értéktelenedik el a csok az ingatlanpiacon

2019. július 10., 06:10

Szerző:

Azok a családok, amelyek minél később kezdenek bele a beruházásokba, ingatlan felújításokba, annál rosszabbul járnak – derül ki az újHÁZ Centrum lapunknak eljuttatott, csokról készült szakmai elemzéséből.

1031034890
Fotó: Újház Centrum

A jelentés szerint pozitívum, hogy a 2015-ben elindított csok következtében fellendült a lakás és házépítés, azaz elvileg bővült a választék, ráadásul az Orbán-kormány már kiterjesztette a csok felhasználását a használt ingatlanokra is. Azonban minél később veszi fel valaki a csokot, annál kevesebbet tud megvalósítani terveiből. A riport szerint

  • a növekvő építőanyagárak átlagosan 7 százalékkal,
  • az építkezési munkaerő költsége 13 százalékkal nőtt.

Minden költségtényezőt összevetve az idén 10 százalékkal magasabb összeget kell kifizetnie az építkező családoknak, mint 2018-ban. Azok pedig még rosszabbul járnak, akik energiahatékony megoldásokkal akarnak építkezni, ott még nagyobb a költségnövekedés.

A 10 millió forintos csok egyetlen év alatt 1 millió forintot vesztett értékéből.

Egy korábbi, másik szakértői elemzés is kitért rá, hogy az állam mesterségesen gerjeszti az ingatlanpiacot és az építkezéseket, ami hosszabb távon nem fenntartható.

Az ingatlanpiac felpörgése ugyanakkor helyenként csak látszólagos. Hiába épült számos új lakás Budapesten, eladásra nem mindet hirdették meg. A magyarázat, hogy a kínálat növekedése a befektetőknek nem kedvez, ugyanis mérsékli az ingatlanárak emelkedését. Tehát a megoldás az, hogy inkább nem hirdeti meg eladásra, mert az áremelkedés olyan mértékű, hogy 1-2 évet is várhat az építkezéssel, úgy is jobban jár anyagilag. Részben ez is hatással lehet arra, hogy az úgynevezett Ingatlanpiaci Kínálati Index 0,97-es értékre esett év elején, azaz több lakást adtak el, mint amennyit meghirdettek.

Fontos szempont, hogy maga az Orbán-kormány is elismerte, hogy a csoknak árfelhajtó hatása van az ingatlanpiacon, noha Novák Katalin korábban a családvédelmi akcióterv év eleji bejelentésekor még nem gondolta, hogy lesz ilyen következménye, ha több milliárd forintnyi olcsó hitelt és támogatást öntenek az ingatlanpiacra. Gyopáros Alpár kormánybiztos arról beszélt, hogy azért korlátozzák a falusi csok használt ingatlanra fordítható keretét, hogy mérsékelni próbálják a támogatás árfelhajtó hatását.