Elismerte a kormány, hogy a falusi CSOK felhajtja az ingatlanárakat

Novák Katalin februárban még azt mondta, nem így lesz.

2019. május 13., 13:11

Szerző:

Megjelent a Magyar Közlönyben a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) részleteit tartalmazó kormányrendelet. Noha már számos eleme ismert volt, az mégis sokakat meglepetésként érhet, hogy

a felvehető állami támogatás felét lehet csak ingatlanvásárlásra költeni.

A rendelet megjelenését követően sajtótájékoztatót tartó Gyopáros Alpár kormánybiztos elmondta, hogy az egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 2,8 millió, három gyerek után 10 millió forint igényelhető támogatásnak azért csak a felét lehet a falusi használt ingatlanokra fordítani, hogy csökkentsék a támogatás esetleges árfelhajtó hatását. A másik felét bővítésre és felújításra költhetik az igénylők.

Gyopáros Alpár
Fotó: Facebook

Novák Katalin szociális és családügyi államtitkár februárban a hétpontos családvédelmi akcióterv bejelentését követően tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, hogy megítélése szerint nem lesz árfelhajtó hatása az állam által az ingatlanpiacra öntött milliárdoknak. Ezt most lényegében Gyopáros Alpár cáfolta meg.

A logika egyszerű: közel annyival nőnek a családok által keresett ingatlanok árai, amennyivel több pénz áll rendelkezésükre az állami támogatás miatt. Csak tavaly országos átlagban 11,8 százalék volt az áremelkedés a Duna House adatai szerint.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.