Az Orbán-kormány túlhajszolta az ingatlanpiacot, az áremelkedés megállására és az új építkezések visszaesésére számítanak a szakértők

2019. június 20., 11:42

Szerző:

Az Építési Piaci Prognózis szakértői szerint a magyar kormány az építőiparnak nyújtott kedvezményekkel 300 milliárd forintos bevételtől esett el, valamint olyan viszonyokat alakított ki, hogy azokat az ingatlanokat is hamarabb építsék meg, amelyek csak 2020 után épületek volna fel – írja a hvg.hu, részben a szakértői anyagban résztvevő Varga Dénes közgazdász véleménye alapján.

A szakértők szerint a kormány túl hamar akart túl nagy fejlődést elérni, az elért szintet pedig nem lehet stabilan fenntartani, ami kihatással lesz az ingatlanszektorra. A kormány ingatlapiacot és építőipart érintő döntései kihatással voltak a budapesti, a nyugati határ menti, valamint a balatoni ingatlanárrobbanásra is.

„Politikai szempontok szerint lehet, hogy jó megoldás volt a lakáspiaci élénkítést akkorra időzíteni, amikor az EU-támogatások is koncentráltan jelentek meg az építési piac keresleti oldalán, de piaci szempontból ez súlyos hibának bizonyult. Ez a túl gyors, túl erőteljes élénkítés felelős az árak elszabadulásáért és a kapacitáshiány jelentkezéséért. Nagyon jól néz ki a foglalkoztatási statisztikában, hogy a munkaerőpiacon azok is megjelentek, akiknek a munkájára kisebb kereslet mellett nem lett volna szükség. Az ő foglalkoztatásuk azonban megnehezíti a megfelelő minőség biztosítását, és ők lesznek, akiket a kereslet, és az élőmunka-igény csökkenésekor egyszerre fognak elbocsátani.”

– fogalmazott Varga Dénes a folyamatokról. A szakértő szerint az építési áfa 5 százalékra mérséklése sem az ingatlanvásárlók, hanem a építtető befektetőknek, illetve az építő vállalkozásoknak kedvezett. Hozzátette, hogy a csok keretében nyújtott 20 millió forintos vissza nem térítendő támogatás sem tűnik átgondolt ötletnek. A kormány egyszerre akat két legyet is lecsapni: javítani a demográfiai adatokon és belökni az építőipart, de annak hatásait vizsgálva már ez nem tűnik jó döntésnek Varga szerint.

Varga szerint mivel az építőipar nem tudja tartani a lakásépítési trendeket, sőt visszaesés várható, ezért az ingatlanárak emelkedésének megállása is várható. Nagyon fontos azonban a szakértő szerint, hogy a kormány megfontoltabb legyen:

  • növelje fizetőképes kereseteket a jelenleg alacsonyabb jövedelműeknél;
  • mesterségesen ne gerjessze az ingatlanárak növekedését (lásd csok).