Chips, kóla, kávé - nemcsak a gyorséttermeket érinti a hamburgeradó

Tíz-húsz forinttal drágulhat a kóla, a chips, az energiaital, a gyorséttermi étel, de akár a kávé és egyes sajtok is, ha a kormány bevezeti az úgynevezett hamburgeradót. Az adó mértéke attól is függhet, hány E-adalékanyag van az adott termékben. Az eddigi információk alapján a kormány nem a káros ételektől való elrettentésre koncentrál, hanem az egészségügyi költségvetésen tátongó lyukat tömné be.

2011. június 4., 16:10

Jövőre nagy valószínűséggel bevezetik a hamburgeradót - ez derült ki kedden, miután a kormány elfogadta az egészségügy fejlesztési koncepcióját, a Semmelweis-tervet. (A dokumentum pdf-formátumban itt olvasható.) Jelenleg még csak modellezik az új teher lehetséges formáit, ezért az ötletről beszélő egészségügyi államtitkár nem tudott konkrétumot mondani. A kormányzaton belül azonban már közel fél éve vizsgálják a hamburgeradó bevezetését, több változat is szóba került a belső egyeztetéseken.

A március elején bemutatott Széll Kálmán-terv előkészítő munkáiban merült fel egyik lehetőségként az új adó, sőt, Orbán Viktor miniszterelnök február közepén tartott évindító parlamenti beszédében is utalt erre, amikor arról beszélt, hogy az egészségtelenül élőknek jobban hozzá kell járulniuk az egészségügyi rendszer fenntartásához. A költségvetési takarékosság jegyében született Széll Kálmán-terv nem említi az adót, és az április közepén nyilvánosságra hozott konvergenciaprogram sem - írta az

origo.hu.

Ha mégis bevezetik, akkor világelsők lehetünk a hamburgeradó megteremtésével. Bár több országban, így a németeknél, franciáknál, románoknál is előkerült a koncepció, még egyik helyen sem szánták el magukat az egészségügyi adó bevezetésére. A hamburgeradót egészségkárosodást okozó élelmiszerekre - a hivatalos megfogalmazás szerint élvezeti-táplálkozási cikkekre - vetnék ki. Itt szóba jöhetnek az energiaitalok, a cukrozott szénsavas üdítők, a chipsek, snack-termékek, édességek, és - az elnevezésre utalva - a gyorséttermi ételek.

Felmerült, hogy a kávét, esetleg a magas zsírtartalmú ételeket is ilyen adóval sújtsák, ez pedig azt jelentené, hogy a sajtok egy részére is extraterhet vetnének ki. Volt olyan elképzelés is - arról nem tudunk, hogy ez elhalt volna -, hogy az adalékanyagok, az E-összetevők számától függene az, hogy mely terméket, mekkora hamburgeradó terhelné.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).