A stabil forinttal kevesen járnak jól

Egyeseknek áldás, másoknak átok az egyik legnagyobb gazdasági eredmény, az alacsony infláció.

2013. november 18., 07:21

A ráta negyven éve nem látott mélypontra süllyedt, s az elmúlt egy évben már csak 0,9 százalékot vesztett értékéből a pénzünk. Ezzel szemben 1995-ben például közel 30 százalékos volt az infláció, vagyis szinte havonta emelkedtek az árak a folyamatosan elértéktelenedő forint ­miatt. A

Blikkösszegyűjtötte: kik az értékálló forint nyertesei, illetve kik azok, akik ráfizetnek az „árstabilitásra".

– A mostani helyzet főleg azoknak kedvez, akik el akarják költeni a pénzüket – mondta a Blikknek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. – Hiszen nekik most nem kell attól tartaniuk, hogy folyamatosan emelkednének az árak, vagyis könnyen tervezhetnek. A forinthitelek kama­tait is nagyban befolyásolja az infláció. Vagyis ha az csökken, az adósok terhei is mérséklődnek, fordított esetben pedig nagyobb törlesztést kell fizetniük.

A takarékoskodóknak viszont nem kedvez a mostani folyamat. A nagy kamatok ideje elmúlt, egyre kevésbé éri meg a pénzt bankbetétben vagy kötvényekben tartani. Ezenkívül a jó eredmény az államnak is a zsebébe vág. Mivel az árak nem emelkednek, így a termékekre rakódó áfából sem folyik be több a közös kalapba, írja a lap.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.