Veszélyben a Gondosóra használói: a legújabb átveréssel a nyugdíjasokat vették célba

Legalább 400 ezren regisztráltak eddig a Gondosóra programra és bár a valós felhasználók száma nem ismert, rengeteg nyugdíjas lehet veszélyben. 

2024. február 18., 09:37

Szerző:

A Gondosóra program a magyar kormány által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

Nem meglepő, hogy a csalásokra, átverésre szakosodott bűnözők máris felfedezték a Gondosórában rejlő lehetőségeket. A Facebookon cégvezetők, magánszemélyek, de még a siroki polgármester is írt már arról, hogy egy új csalási típus ütötte fel a fejét. Nevezetesen, hogy

idős embereket telefonon keresnek meg ismeretlenek arra hivatkozva, hogy a Gondosóra megbízásából szeretnék ellenőrizni az eszközt, ehhez pedig személyes látogatást kell tenniük a terméket használó nyugdíjas otthonában. 

A csalók tehát ezzel az ürüggyel szeretnének bejutni az otthonokba, de nem azért, hogy ellenőrizzék az eszközt, hanem „határozottan rossz szándékkal” – fogalmazta meg Tuza Gábor polgármester is, aki egyben arra kérte az embereket, hogy senki ne engedjen be idegeneket az otthonába emiatt.

 

A Gondosóra program, egy 0–24 órás Diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek, például egy családtag, a szomszéd, egy barát, vagy akár egy  szociális gondozó bevonásával működő, Európában egyedülálló lehetőség – olvasható a gondosora.hu oldalon a 104 milllárd forintnyi közpénzbe kerülő programról, amely informatikai hátterét a kormányközeli 4iG Zrt. dolgozta ki.

Sztárok is kaptak Gondosórát, ami kampányüzenetek terjesztéséhez is kiváló

Nem tudni, pontosan hányan vették igénybe a szolgáltatást, Esztergályos Cecília a program 250 ezredik felhasználója volt, legalábbis erről számolt be Nyitrai Zsolt tavaly októberben. Decemberben már több mint 400 ezer regisztrálóról tett említést a miniszterelnök főtanácsadója. Ez alapján egyre több embert érinthetnek a megtévesztő telefonhívások.

A program népszerűsítésében nemcsak a fent említett színésznő, hanem a Korda-házaspár és Nagy Feró is részt vett. „Nagy Feró is megkapta a Gondosóráját, erre jófajta házipálinkával koccintottunk” – írta a miniszterelnöki főtanácsadó a Facebook oldalán decemberben. A 78 éves énekes nem kertelt a válasszal: „nagyon szépen köszönöm neked és természetesen a kormánynak is...!" – hálálkodott az ajándék átvételét követően.

A karon vagy nyakban hordozható eszköz egyébként valóban hasznos lehet, ha egy idős rokon bajba kerül és segítségre van szüksége. Az életmentés mellett azonban más előnyeit is igyekszik kihasználni a kormány. A 2022-es választási kampányban előfordult, hogy fideszes aktivista hívta fel a készüléket, de volt olyan is, hogy Orbán Viktor hangja szólalt meg a Gondosórán.

(Kiemelt kép: Gondosóra FB-oldal)

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.