Ajánló lapunk szeptember 16-i számából

Az új jelszó: megőrizni a működőképességet. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy a vírus újra megbénítsa az országot. Csakhogy nehéz összeegyeztetni a karanténból szabadulás vágyát és a valós járványügyi helyzetet. Erre még a politikusok sem képesek. Így történhetett, hogy – Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos megfogalmazása szerint – augusztusban a vírus szabadon grasszált, el is kezdett a maga törvényei szerint működni, élni és fertőzni. A jelek szerint csak a tesztelés, a karantén, az adatgyűjtés is meghaladja jelenleg a magyar állam képességeit. Hatásos vakcinára még jó ideig várnunk kell. Marad az unalomig ismert, ám kézenfekvő recept: maszk, távolságtartás, kézmosás.

2020. szeptember 15., 14:28

Szerző:

Hullám hátán hullám

Tombolt a nyár, pezsgett a Balaton, látszólag helyreállt az élet rendje. A miniszterelnöki invitálás alapjában optimista volt: muszáj látni néha a tengert, de kivételesen „kevesebb Adria, több Balaton”. Szavait alig választotta el pár hét a másik világmagyarázattól: „ajtónkon kopogtat a járvány második fordulója”. És valóban. Szeptember elején a görbe felmenő szárán jártunk. Egyben minden megkérdezett szakértő egyetért: a gazdaság áprilisi lefagyasztásához, a bezárkózáshoz hasonló önkorlátozást nem visel el a társadalom. A nagyobb szabadság nagyobb felelősség. A döntések felelősségét (és kockázatát) a kormány a közigazgatás alsóbb szintjeire terheli.

 

Újhullámosok

Mindenki mondta, mindenki várta, most mégis nagy a döbbenet. A járvány második hulláma a korábbinál meredekebb ívet írva átcsap a fejünk felett. Vártuk-e, és ha vártuk, milyennek látjuk? Miben lanyhultunk el a nyári fegyverszünet szép napjaiban? Maradtak-e a társadalomnak türelmi tartalékai? Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost kérdeztük.

 

Nincs fideszes vagy ellenzéki kátyú

Székesfehérvár polgármestere szerint a járvány elleni védekezést segítené, ha a városvezetőket tájékoztatnák, hogyan alakul a fertőzöttek száma a településükön. Cser-Palkovics András kitart egy korábbi cikkünkben bírált álláspontja mellett: a polgármesterek tartózkodjanak a pártpolitikától. Úgy gondolja, hogy ma már a városvezetőké az egyetlen olyan politikai szerep, amely betöltőinek egyáltalán van esélyük arra, hogy ne ássák, hanem betemessék az árkokat, az embereket ne szétválasszák, hanem összekössék. A helyi közéletet szerinte meg kell óvni attól, hogy lesüllyedjen az országos politikai közbeszéd színvonalára.

2020_36_oldalak____MARK.indd

 

Miért hülyeség, hogy a munka önérték?

Úgy kilencven éve még 15 órás munkahetet vizionáltak, ma mindenki kihajtja a belét, keccsöl – miért van ez? David Graeber 2013-as tanulmánya a bullshit munkákról rengeteg ma is aktuális kérdést tesz fel, de az anarchista gondolkodó eszméit a NER valószínűleg a legnagyobb eretnekségek közé sorolná.

 

Elnémulhat a Klubrádió

Ismét egymásnak feszül a hírközlési hatóság és a Klubrádió. A tét, mint korábban is: a frekvencia. Orbánista elnyomás, a sajtószabadság megfojtása kontra a törvények betartásának elvárása. Az első körben a hatóság vesztett – de most nekik állhat a zászló.

 

Ebből baj lesz…

Bár a legtöbb oktatási intézményben már elkezdődött a tanítás, a pedagógusok továbbra sem érezhetik magukat teljes biztonságban. A koronavírus második hulláma ugyanis ma mindent körbeleng, ráadásul a közoktatásban dolgozók majdnem fele a veszélyeztetett kor közelében van. Az ő kiesésük az oktatásból komoly veszélyt jelent, amit a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumának kezelnie kellene. Félő azonban, hogy egy szabálymódosítás már nem lesz elég.

 

Háború a terror ellen

Egy esztendő híján két évtizede történt, hogy a CNN által hirtelen beadott közelképen valamilyen felhőkarcoló valahányadik emeletén füst gomolygott. A kamera totálra nyitott, és kiderült, hogy a New York-i World Trade Center ikertornyát látom.

 

Újra durvul a karhatalom

Egyre brutálisabban lépnek fel a minszki rezsim erőszakszervezetei a tiltakozó belarusz (fehérorosz) ellenzékiekkel szemben, de az egymást követő hétvégi tömegmegmozdulásokon részt vevők száma nem csökken, ami arra utalhat, hogy már nem hatékony a hatalom megfélemlítő magatartása. Lukasenka Putyinnal egyeztetett Moszkvában.

 

A Mucsi

Mucsi Zoltánról, akiről most jelent meg könyv, és a minap kapott életműdíjat a Vidor Fesztiválon, sokan azt gondolják, hogy civilben is hasonló, mint a szerepei jelentős részében. Hogy gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva. Az egész ország Kapa becenéven szereti.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.