Dörner György a szexuális zaklatásról: Volt konfliktus Mihályi Győző színész és az Újszínház egy dolgozója között

2019. december 12. 10:34 - szerző: 168 Óra

Bejelentést 2016-ban nem kaptam. 2015 év végén Mihályi Győző, valamint egy nem művészi dolgozó között volt konfliktus – írta Dörner György, az Újszínház igazgatója Gy. Németh Erzsébetnek.

A kulturális főpolgármester-helyettes a Facebook-oldalán osztotta meg az igazgató két levelét. Két nap, két levél az Újszínházból című bejegyzésében az első december 9-i, a második december 10-i keltezésű. Hétfőn Dörner György még azt írta Gy. Németh Erzsébetnek, hogy nincs tudomása, milyen ügyről van szó, és  nem kapott hivatalos bejelentést zaklatással kapcsolatban 2016 óta. Keddi levelében már elismerte, hogy volt konfliktus, de egy évvel korábban.

Dörner György
Fotó: Youtube

Múlt héten derült ki, hogy egy bejelentés szerint a színház Jászai Mari-díjas színésze, Mihályi Győző zaklatta szexuálisan egy nem színész munkatársát a teátrumban még 2016-ban. Mihályi és a színház belső vizsgálata szerint nem történt ilyesmi, a színész szerint csak le akarják járatni őt. A bejelentés kivizsgálására etikai bizottságot hozott létre a Színházi Dolgozók Szakszervezete, amelynek Mihályi az elnöke.

Dörner György újabb levelében azt írta, hogy a dolgozó a helyzetet maga rendezte. Hozzátette, hogy ő nem tudja pontosan, mi történt, mert

„a dolgozó határozottan akkor is, valamint az elmúlt napok eseményei miatt a mai napon is kifejtette, hogy nem kíván az üggyel foglalkozni, értetlenül áll, hogy személyét felhasználták – így jobbnak láttam, ha az érintett előadáson ő nem dolgozik”.

 

Dörner Györgyöt azután vonta kérdőre a Fővárosi Önkormányzat, hogy Karácsony Gergely főpolgármester, valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezete (Szídosz) bejelentést kapott egy 2016 elején történt állítólagos szexuális visszaélésről az Újszínházban.

A bejelentést Szántó Péter, az Újszínház volt ügyelője tette, aki később nyilvánosságra is hozta annak szövegét. Azt írta, több mint három éve próbálja megtalálni a megfelelő fórumot, hogy a környezetében történt esetleges zaklatásról beszélhessen. Végül az volt számára az utolsó csepp a pohárban, hogy a Gothár-ügy elkezdett politikai háborúvá válni.