Mítosz és valóság

Alig hihető, hogy a Sound of Music című film, illetve musical éppen Ausztriában volt oly sokáig ismeretlen, pedig a történet innen, pontosabban Salzburgból, a Trapp család városából indult. Amióta Salzburg felfedezte a lehetőséget, alaposan ki is használja.

2011. november 5., 16:32

Turistacsoportok számára már régebben szerveznek utakat a helyszínekre: az 1965-ben bemutatott amerikai film a világ három legsikeresebb hollywoodi alkotásai közé tartozik – akkor is, ha Ausztria csak későn ismerte meg. A máig népszerű filmnek köszönhetően nem kevesen kerekednek fel az óceán túlsó partjáról, hogy felkeressék a film hőseinek egykori lakhelyét.

A kifejezetten a Sound of Music hőseinek nyomába eredők száma tavaly meghaladta a 300 ezret. Így nem csoda, hogy a városi múzeum vezetői elérkezettnek látták az időt egy kiállítás megrendezésére.
A kiállítás megpróbálja „rendbe tenni” a legendát, és a mítosz mellett megmutatja a valóságot is. Kiderül, hogy a család története az életben kicsit sem volt olyan idealisztikus, mint a filmen. A kiállítás 13 szakaszban mutatja a család igazi életét, kezdve Trapp báró katonai karrierjével, második házasságát Maria Augusta Kutscherával, a menekülést a nácik elől, a családi kórus sikereit, a vermonti szálloda megnyitását.

Salzburgban évek óta szó van egy saját Trapp múzeumról, ám a kérdésben illetékes városvezetők még nem találtak neki helyet. Ez a kiállítás most mindenesetre ideig –óráig pótolja, vagy legalább az anyag így összeállt, amíg a döntés meg nem születik. A turisták, akik az ismert dalokat dúdolva, avatott vezetővel járják az emlékhelyeket, itt képet kapnak a mítosz eredetéről.

A család egykori salzburgi házát egyébként évekkel ezelőtt szállodává alakították. Maria von Trapp, a kórustag testvérek egyike is megszállt itt, amikor 2008-ban, 93 évesen ellátogatott szülővárosába. Pár héttel ezelőtt Ausztriában is megemlékeztek a Trapp család legidősebb lányának haláláról: Agathe von Trapp 97 évesen hunyt el Baltimore közelében. Marylandben élt, és barátnőjével egy óvodát vezetett. A leszármazottak követik a hagyományt: Trapp kórus most is létezik és turnézik Amerikában.

Hogy az ausztriai nosztalgia teljes legyen, a salzburgi tartományi színház október végén első ízben bemutatta a Muzsika hangja című musicalt. Eddig csak egy bábszínházi előadáson vitték színre a történetet.

További cikkeket olvashat Ausztriáról a

Szervusz Ausztriahonlapon.

2024. április 25., 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.