Ízek, imák, szerelmek

Azt írják róla, hogy dráma. Pedig csak egy színes, kissé felületes útimagazin. Szép tájakkal (Róma), sűrű egzotikummal (India), paradicsomi miliővel (Bali).

2010. november 1., 14:59

Látványos az operatőri munka (Robert Richardson). Megsóhajtoztatja a tisztelt fogyasztót: hej, ha én is, én is köztetek lehetnék! De hogy dráma lenne? Az emberi sors itt legföljebb köretként tálaltatik fel egy olaszországi vacsora tányérjának karimáján. Sorminta csupán a földabrosz szélén. (Ízek és izék, nemde?)

Úgy kezdődik, hogy össze nem illő házasok unják egymást New Yorkban. (A könyvnek van valóságalapja, hangsúlyozza a reklám. No hiszen! Ilyen módon...) A nő – hivatásos utazó, turisztikai író/újságíróféle – magakereső túrára indul a világ körül. (Hova máshova, kedves honfitársaim? Ugye: nagy bánat, nagy perspektíva!) Ezenközben hihetetlen életbölcsességekre tehetünk szert a szüntelenül áradó életvezetési tanácsokat hallván. Effélékre: „Többféle út vezet a boldogsághoz.” „A nőnek férfi kell.” „Engedd el magad!” „A szerelemben jót tesz egy kis kiegyensúlyozatlanság.” „Meditálj, és megtisztulsz.” Stb. (Hát bizony, János – írta volt az efféle magvas megállapításokról a kényes Karinthy Frigyes.)

A történet, a helyszínek, a keletiesen tömörnek ható életbölcsességek leginkább egy női magazin világát reprodukálják (természetesen amerikai lapról van szó), vezércikktől a szerkesztői üzenetekig bezárólag. („Ne adja fel, a boldogság magára vár!”)

Ez a karakter sokat megmagyaráz a lelkes fogadtatásból. A film alapjául szolgáló könyv (Elisabeth Gilbertnek az Eat Pray Love című regénye) bestseller, hatmillió eladott példánnyal. Tán nem véletlenül... (Már magyarul is!)

A filmet Ryan Murphy rendezte (kissé terjengősre), a főhősnőt Julia Roberts alakítja, mellette a fináléban a neandervölgyi profilú Rómeót alakító Javier Bardem dobogtatja meg a női szíveket.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.