Gyermekek puskával a kezükben, holtak között kutató nők – a szabadságharc megrázó felvételei a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Szabadságharcosok között – John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című kiállítás 2023. október 21. és december 10. között látható Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlaton akadnak olyan felvételek is, melyeket csak korhatáros jóváhagyással lehet megtekinteni. 

2023. október 23., 11:10

Szerző:

John Sadovy (1925–2010), a Life című amerikai képes hetilap számára tudósító, cseh származású fotóriporter 1956. október 29. és november 1. között volt szemtanúja és krónikása az október 23-án kitört magyarországi forradalom eseményeinek. A fotóriporter világhírűvé vált képei mellett több olyan, Magyarországon eddig még nem látott felvételt is látható, amelyek bepillantást engednek a szabadságharcosok tűzszünet alatti életébe. Munkái nem csupán a forradalom legvéresebb pillanatait mutatják be, Sadovy arra törekedett, hogy egy forradalmi helyzet minden aspektusát átadhassa képeiben – írja az Index. A tárlaton akadnak olyan megrázó felvételek is, melyeket csak korhatáros jóváhagyással lehet megtekinteni.

Gyermekek puskával a kezükben, a holtak között kutató nők, ellátmányt szállító asszonyok, párjukkal a romos házak közt sétálgató forradalmárok. A szabadságharc minden aspektusa eljut az emberhez a zabolátlan, ösztönös erőszaktól, a könnyed, emberi pillanatokig. John Sadovy Budapest utcáit járva fényképezett a Corvin köz környékén, a Kilián laktanyában, a Práter utcában, a Köztársaság téren, a Kossuth téren, és megörökítette Mindszenty József bíboros-hercegprímást az Úri utcai prímási palota udvarán.

Újságíró társa, Timothy Foote, a Life magazin 1956 decemberében kiadott, Magyarország harca a szabadságért című különszámában írt arról, mit tapasztaltak nyugati kollégáival az Üllői út és a Nagykörút kereszteződésének környékén. Szövegének néhány mondata pontosan megfeleltethető John Sadovy egy-egy fényképének: „A sápadt októberi nap fényénél kemény háborús pusztítás nyomait láttuk a városrészben. Az utcákat ellepte a szovjet tankok lövései által szétzúzott házak törmeléke. Rengeteg orosz halott feküdt groteszk testtartásban kiégett harckocsik, páncélozott autók, teherautók és önjáró lövegek mellett. Fehér köpenyes férfiak haladtak hullától hulláig és mésszel permetezték le őket, amitől a halottak arca hideg, szoborszerű szépséget kapott. Kisfiúk lövedékeket gyűjtöttek.  Egy férfi, kezében festékes edénnyel, egyik tanktól ment a másikig, és mindegyikre ráfestette a Kossuth-címert (a lázadás kitörése óta visszaállított magyar jelképet mint a szabadság szimbólumát). Felkelők kerékpárosokat és autókat állítottak meg igazoltatáshoz, vagy éppen teherautókon útnak indultak, hogy a gyűlölt ÁVH még kitartó csoportjai ellen harcoljanak. A betört kirakatok ellenére az üzleteket nem rabolták ki. Az egyik sarokra a lázadók az utca ellenőrzésére egy zsákmányolt páncéltörő ágyút állítottak” – írja a Magyar Nemzeti Múzeum.

 Szabadságharcosok a Corvin köznél álló ISZU-152-es szovjet rohamlövegeken. Balra a Kilián laktanya, a háttérben kíváncsiskodók gyűrűjében egy tornyát vesztett szovjet JSZ-3-as nehézharckocsi. Budapest, 1956. október vége John Sadovy felvétele Forrás: Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook oldala

John Sadovy képei körbejárták a világsajtót, ezekből állt össze most Budapesten kiállítás. A tárlat egyedisége azonban nem a halottak fotóiban rejlik. A forradalom a nép haragja, Sadovy pedig bemutatta arcait, fájdalmukat, kételyüket, mindennapi harcukat. Munkájáért Robert Capa Aranyéremmel is kitüntették, amely a kivételes bátorság és szaktudás egyik legnagyobb elismerése a fotóriporteri hivatásban. A magyarországi tárlat 2023. október 21-én nyílt és december 10-ig lesz látható a Magyar Nemzeti Múzeumban. John Sadovy képei lányainak, Yvonne és Liza Sadovynak köszönhetően jutottak el Budapestre, a kiállítás létrejöttében pedig a Nemzeti Emlékezet Bizottsága is nagy szerepet vállalt. 

 Szabadságharcosok az Üllői út 36. szám alatti ház egyik emeleti lakásában. Az ablakon keresztül a Ferenc körút 46. és az Üllői út 41. szám alatti házak láthatók Budapest, 1956. október vége John Sadovy felvétele Forrás: Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook oldala

(Kiemelt képünkön: A Szabadságharcosok között – John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című kiállítás. Fotó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook oldala)