Életműdíj Jancsónak

Jancsó Miklós előtt tiszteleg a spliti filmfesztivál. Az életműdíjat a holnap esti megnyitón személyesen veszi át a világhírű magyar filmrendező. A horvátországi fesztivál idei programját Pálfi György, Nagy Dénes és Kardos Sándor alkotásai gazdagítják - tudatja közleményében a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Filmunió.

2010. szeptember 11., 05:53

Horvátország jeles filmművészeti találkozója, a 15. spliti filmfesztivál Jancsó Miklós munkásságát méltatja. A világhírű magyar filmrendező ma este személyesen veszi át a különdíjat a fesztivál ünnepélyes megnyitóján. A szervezők Jancsó Miklós filmművészetet megújító életműve előtt tisztelegnek. Az díjhoz kapcsolódva az 1966-ban Cannes-ban bemutatott, majd rangos díjakkal elismert Szegénylegények című filmet, Jancsó Miklós korszakalkotó mozgóképét tűzik műsorra Splitben.

A filmművészet új törekvéseire koncentráló spliti filmszemle játékfilmjei között Pálfi György Nem vagyok a barátod című legutóbbi rendezése kel versenyre. Nagy Dénes Berlinskaya fuga című alkotása a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást. Kardos Sándor A sírásó című Rilke-feldolgozása a „Frame Extended” című programban lesz látható. A filmek a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készültek.

http://www.splitfilmfestival.hr

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.