Zöld út Moldovának az unióba

Az Európai Parlament csütörtökön Brüsszelben hozzájárult az EU és Moldova közötti – átfogó szabadkereskedelmi megállapodást is magába foglaló – társulási szerződés létrejöttéhez. A megállapodás az unió és Moldova közötti politikai társulás és gazdasági integráció alapjául szolgál, és a piacok kölcsönös megnyitását is magával hozza.

2014. november 13., 14:17

A képviselők 535 szavazattal, 94 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett támogatták a szerződést.

A dokumentumot kísérő állásfoglalásban – amelyet 529 szavazattal, 96 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett fogadtak el – a képviselők kiemelték, hogy a társulási szerződés június 27-i aláírása, illetve annak ratifikációja „nem tekinthető önmagában az EU–Moldovai Köztársaság kapcsolatain belüli végső célnak”.

„Az EU és Moldova közötti társulási szerződés a moldáv politikai és gazdasági reformfolyamat egyértelmű elismerését jelenti. A szerződés Moldova európai jövőjét jelenti, és tanúsítja, hogy az ország végső célja az uniós csatlakozás” – fogalmazott a témáért a parlamentben felelős lett liberális képviselő, Petras Auštrevičius. „Itt az ideje, hogy gratuláljunk a moldávoknak a történelmi tettükhöz, különösen annak fényében, hogy november 30-án az ország számára kulcsfontosságú parlamenti választásokra kerül sor.”

A képviselők kiemelték: a megállapodást teljes egészében át kell ültetni a gyakorlatba. A társulási szerződés a lakosság javát szolgálja, erről pedig átfogó tájékoztató kampányt kell folytatni.
A Dnyeszter-mellék kérdése

A megállapodás „a Moldovai Köztársaság területének egészére kiterjed”, így a Dnyeszter-melléki régióban mint az ország szerves részében is hatályos, hangsúlyozták a képviselők. Az uniónak nagyobb szerepet kell vállalnia a Dnyeszter-melléke kérdésének rendezésében Kisinyov és Tiraspol között.

A képviselők szerint Oroszország ukrán válságban játszott szerepe megváltoztatta a geopolitikai erőviszonyokat, és az Unió és Moldova közötti kapcsolatra is hatást gyakorolt. Felszólítják Oroszországot, hogy teljes mértékben tartsa tiszteletben Moldova területi egységét és azt, hogy az ország az unió mellett döntött. Sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy Oroszország a moldáv termékeket sújtó kereskedelmi szankciók révén destabilizálja a régiót, és támogatják az orosz embargó ellensúlyozását célzó kezdeményezéseket.


A következő lépések

A megállapodás életbe lépéséhez a tagállami parlamenteknek ratifikálni kell a szerződést. A megállapodás egyes részeit, többek között a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodást már 2014. szeptember elseje óta ideiglenesen alkalmazzák. Moldova 2014. július 2-án ratifikálta a szerződést.

Az Európai Parlament megfigyelőként hétfős delegációt küld a november 30-i moldovai választásokra.