WHO: meghaladta az ezret az ebola halálos áldozatainak száma

Meghaladta az ezret az ebolajárvány halálos áldozatainak száma – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfő este kiadott legfrissebb adataiból.

2014. augusztus 12., 14:34

Az augusztus 9-i állapotot tükröző összefoglaló szerint a vírusfertőzés miatt összesen eertizenhárman haltak meg az érintett – nyugat-afrikai – országokban.

Múlt csütörtöktől szombatig ötvenkettővel emelkedett a halálos áldozatok száma: huszonkilencen Libériában, tizenheten Sierra Leonéban, hatan Guineában hunytak el.

Az összes megbetegedések száma ezernyolcszánegyvennyolcra emelkedett – számolt be róla az MTI.

Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése márciusban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A végső stádiumában vérzéses ebola ellen egyelőre nincs védőoltás, a fertőzött betegek mintegy fele meghal.

A libériai vezetés hétfő éjjel azt jelentette be, hogy a washingtoni kormányzat jóváhagyta azt a kérését, amelynek értelmében mintaadagokat küldenek az afrikai országba egy amerikai kísérleti gyógyszerből. A gyógyszert a WHO szakértője juttatja el rendeltetési helyére.