Volt amerikai külügyminiszter: Orbán Viktor fasiszta vonásokat mutat, de még nem erőszakos

Madeleine Albright szerint a magyar miniszterelnök egyelőre nem lépte át a vörös vonalat.

2019. március 1., 16:40

Szerző:

Az amerikai Vox magazin készített interjút Madeleine Albright-tal, aki az Egyesült Államok első női külügyminisztere volt 1997-2001 között, vagyis az első Orbán-kormány idején. A hvg.hu szemléje szerint Albright jelenleg is aktív demokrata párti politikus, és most könyvet írt „Fascism: A Warning” (Fasizmus: egy figyelmeztetés) címmel.

Albright az interjúban elmondja, a könyvében arra próbált meg rámutatni, hogy a fasizmus nem egy ideológia, sokkal inkább egy folyamat, egy módszer, hogyan kell megszerezni és megtartani a hatalmat. A politikus szerint a fasiszták megosztják a társadalmakat (általában sértett) többségre és kisebbségre, az előbbiek élére állnak, és minden jogot a többségnek követelnek, miközben a kisebbségek jogairól megpróbálnak nem tudomást venni.

– Látni kell, a fasizmus nem a problémák megoldására, hanem mélyítésére törekszik. Ez a rendszer leépíti a szabad sajtót és az igazságszolgáltatást, illetve fontos elem az erőszak is – szögezte le a volt külügyminiszter.

A populizmus és a fasizmus megkülönböztetése kapcsán azt mondja Albright, a populizmust nem tartja károsnak, ugyanis mivel a demokrácia működéséhez és működtetéséhez szükség van emberekre, így szükség van népszerűséget eredményező intézkedésekre is.

– A fasiszta ideológiát más ideológiáktól az különböztet meg, hogy itt az erőszakot és a népharagot használják a célok eléréséhez, az embereket a propaganda eszközeivel állítják szembe egymással – állítja Albright.

Madeleine Albright

A politikus szerint sokan meg szeretnék ismerni és meg szeretnék élni a nemzeti identitásukat, ami rendben lévő dolog, azonban „ha ez az identitás azt mutatja, hogy gyűlöljem a te identitásodat, már el is érkeztünk a veszélyes hipernacionalizmushoz”.

Albright szerint erre jó példa Orbán Viktor és a magyar politikai berendezkedés.

A volt külügyminiszter azonban óvatosan fogalmaz, kit hív fasisztának. Számára a hadsereg bevetése és az erőszak alkalmazása jelenti a vörös vonalat.

– Kim Dzsong Un egyértelműen fasiszta, embereket küld munkatáborba, az országában tombol az éhezés, a hadsereget pedig arra használja, hogy fenntartsa a hatalmát. Más vezetők, mint például Orbán Viktor mutatnak fasiszta vonásokat, de nem vagyok benne biztos, hogy már átlépték az előbb említett vonalat – tette hozzá Albright.