Világhírű énekesek, zenészek a programban

Április közepén végre elkezdődik az igazi zenei szezon Kismartonban. A 2015-ös év egyben jubileum is: öt éves a Classic.Esterházy program, amelynek keretében áprilistól novemberig minden hétvégén különleges koncertélmény várja a vendégeket.

2015. április 1., 10:17

Az első koncert nem csak a program és a két művész tekintetében különlegesség: olyan hangszereken játszanak, amelyek nem mindennap kerülnek elő.

Isabelle Faustaz 1704-ben készült, Csipkerózsika fantázianevű Stradivari-hegedűn játszik, Alekszander Melnyikovpedig az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményéből származó, 1803-04-ben készült Müller-kalapácszongorát szólaltatja meg.

A műsorban Haydn, Mozart és Beethoven hegedűszonátái csendülnek fel.

Érdemes felidézni a „The New York Times” kritikáját. Az ismert zenekritikus méltatása szerint Isabelle Faust, a rendkívüli tehetségű hegedűművész játékából „szenvedély, erő és robbanásig feszülő energia, ugyanakkor a zene belső líráját feltáró, lefegyverző gyengédség és lágyság árad”. „Németország legokosabb hegedűművésze” (idézet a Der Tagesspiegel újságból) évek óta fantasztikus párost alkot Alekszander Melnyikovval. Az orosz zongoraművész „érzékeny hangszerkezelése, tökéletes technikai tudása” és „játékának intellektuális ereje” (idézet az rbb kulturális rádió kritikusától) biztosítja a spontán, mégis jól szerkesztett közös muzsikálás legfontosabb kellékeit. A zongorára és hegedűre írt zeneművekből álló program lehetőséget nyújt a két muzsikusnak, hogy Haydn, Mozart és Beethoven virtuóz zenei párbeszédeiben és harmonikusan kibontakozó kantilénáiban csillogtassa meg szenvedélyes játékstílusát.