Eddig bírta, visszatér a politikába az ibizai videóbotrányba belebukott Heinz-Christian Strache

2020. január 13., 13:50

Szerző:

Az őszre tervezett bécsi helyhatósági választásokon visszatér a politikába Heinz-Christian Strache volt alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányba keveredett, és ezért lemondásra kényszerült elnöke – jelentette hétfőn az osztrák sajtó.

„Szükség van egy következetes és erős HC Strache-listára Bécsben” – tette közzé Facebook-oldalán a politikus. Bejegyzésében arról is írt, hogy nemzeti érzelmű és szociális politikát hirdet majd.

Bejelentette, hogy a Szövetség Ausztriáért (Die Allianz für Österreich - DAÖ) elnevezésű, 2019 decemberében a Szabadságpártból kivált képviselők által alapított tömörülés színeiben tér vissza a politikába. Hozzáfűzte, hogy az őszi bécsi választáson több mint 15 százalékot szeretnének elérni.

Heinz-Christian Strache
Fotó: Wikipédia

Strache a tervek szerint a DAÖ idei első, január 23-ra tervezett ülésén vendégszónokként tart majd beszédet. A párt frakcióvezetője, Karl Baron már korábban leszögezte, azt szeretnék, ha Strache a párt listavezetője lenne a bécsi választásokon.

„Nem létezik B-terv”

– szögezte le.

Strache 14 éves elnökség után tavaly májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ vezető tisztségéről, miután nyilvánosságra került Ibiza-videó néven egy titokban készített felvétel. A videó tanúsága szerint 2017 júliusában ő és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt. A volt FPÖ elnök akkor azt mondta, ha megveszik neki a Kronen Zeitungot és a befolyásos osztrák bulvárlap szimpátiáját, akkor pártja győzelme esetén állami megbízás lesz ígért. A videófelvételen Strache azt is elmondja, hogy olyan médiakörnyezetet szeretne kiépíteni, amilyen Orbán Viktoré Magyarországon.

Alig több mint fél nappal a botrány kirobbanását követően Strache beadta lemondását, amit Sebastian Kurz kancellár azonnal el is fogadott.

A botrány magával rántotta az osztrák kormányt, is, vége lett az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciója.

Heinz-Christian Strache tavaly októberben jelentette be, hogy befejezi politikai karrierjét, de a jelek szerint meggondolhatta magát.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.