Nagyot koppanhat Matteo Salvin, az olasz balközép kiénekelheti a populisták szájából a kormányzást

2019. augusztus 21., 19:59

Szerző:

Meglepő politikai fordulatot vett az olasz kormányválság. Ahogy arról a 168 Óra is beszámolt, a héten lemondott a kormányzásról Giuseppe Conte, az olasz jobboldali Öt Csillag Mozgalom nem vállalta tovább a koalíciós kormányzást az olasz jobboldali populista Matteo Salvini pártjával, a Ligával.

Mivel Salvini pártja meglehetősen jól teljesít a közvélemény-kutatásokon, az Öt Csillag Mozgalom és a legnagyobb baloldali ellenzéki párt, az olasz Demokrata Párt azzal igyekszik elkerülni az előrehozott választásokat, hogy bal-jobb koalíciót köthetnek – erről írt szerdán a Reuters. A választásokon ugyanis Salvini jó eséllyel győzne, ha nem is döntő többséggel.

A Demokrata Pártnak azonban feltételei vannak:

  • az új kormány legyen lojális az EU-hoz;
  • a parlamentnek több demokratikus jogkört szeretne, érvényesítve a népképviseletet;
  • foglalják a célok közé a fenntartható környezetpolitikán alapuló fejlődést;
  • változtatnának a migráció kezelésében, jobban bevonva abba az EU-t;
  • a legnagyobb összegű, így legnagyobb horderejű követelés mégis az, hogy adó és szociális reformot szeretnének, a gazdaságélénkítő befektetéseket is újragondolnák.

A két pártnak két napot adhat Sergio Mattarella államfő, hogy megállapodjanak az új kormány alapjairól. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor előrehozott választások lesznek Olaszországban.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.