Úgy szivárognak a kínai atomerőművek, mintha nukeláris baleset történt volna

A kínai atomerőművek akár kilencszer annyi tríciumot tartalmazó szennyvizet bocsátottak ki 2022-ben, mint amennyi a fukusimai komplexum tervezett éves kibocsátása a nukleáris baleset után – derült ki egy nyilvános dokumentumból.

2024. március 10., 16:59

Szerző:

Kína bírálta Japánt, amiért a fukusimai erőműből szennyezett vizet engedett a Csendes-óceánba a 2011-ben bekövetkezett nukleáris baleset után, miközben a szomszédos országból származó összes tengeri termékre általános importtilalmat rendelt el a kibocsátás 2023 augusztusi kezdete óta– írja a Japan Today nyomán a Telex. Közben a kínai erőművek egy jelentős részében a tríciumszivárgás meghaladta ezt a mértéket.

A legújabb kínai nukleáris energia évkönyv szerint 2022-ben 13 atomerőmű összesen 19 megfigyelési pontján vizsgálták a radioaktív anyagokat.

A szennyvízben lévő trícium mennyisége 15 helyen nagymértékben meghaladta a fukusimai erőműből kiengedni tervezett tisztított vízre megállapított maximális éves, 22 billió becquereles határt.

A csinsani erőmű például körülbelül 202 billió becquerel tríciumos vizet engedett ki 2022-ben.

A japán kormány tájékoztatása szerint a fukusimai atomerőmű mintegy 2,2 billió becquerel tríciumot bocsát ki évente, mielőtt 2011 márciusában egy földrengés és az azt követő szökőár miatt tönkrement.

2023 júliusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentést nyújtott be Japánnak, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy a fukusimai vízkibocsátás megfelel a globális biztonsági előírásoknak, hozzátéve, hogy „elhanyagolható radiológiai hatása lesz az emberekre és a környezetre”. A fukusimai erőműből kibocsátott tisztított vizet hígítják, hogy a tríciumszintet a japán nemzeti biztonsági szabványok negyvenede alatt tartsák.

A trícium egyébként alapvetően ilyen mennyiségben nem jelent egészségügyi kockázatot. Természetes úton is keletkezik, és csak kisenergiájú béta sugárzást bocsájt ki radioaktív bomlása során.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy tüntető gázálarcot visel, hogy az atomerőművek ellen tiltakozzon a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) központja előtt Tokióban 2011. március 27-én, miután a vállalat fukusimai atomerőművét hatalmas földrengés és szökőár sújtotta. Fotó: Yoshikazu Tsuno/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.