Trump odacsap: az amerikaiak arab és kurd szövetségesei elindították a végső támadást az Iszlám Állam ellen

2019. február 9., 19:03

Szerző:

Úgy tűnik, komolyan gondolta két nappal ezelőtti bejelentését Donald Trump amerikai elnök, és a tervezett amerikai katonai kivonulás érdekében jövő hétre felszámolják az Iszlám Állam maradékát Szíriában. Szombaton ugyanis bejelentette az Egyesült Államok támogatását élvező, a szíriai kurdok és szunnita arabok által létrehozott szövetség, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF), hogy szombaton megkezdték a végső csatát a dzsihadista szervezet utolsó állásának teljes felszámolására Szíria keleti részében. Ezzel pedig bevégeztetne a történelem egyik legkegyetlenebb és legsikeresebb terrorszervezetének rémuralma.

A SDF szóvivője szerint megkezdődött „a mindent eldöntő csata a terroristák megsemmisítésére”, a harcok pedig várhatóan napokon belül véget érnek. Az Iszlám Állam ugyanis már csak egy nagyjából négy négyzetkilométernyi területet tart még ellenőrzése alatt Deir-ez-Zór tartományban. Nemrég az SDF leállított minden hadműveletet a térségben, mert állításuk szerint a dzsihadisták civil lakosokat használtak emberi pajzsként. Az utóbbi tíz napban azonban mintegy 20 ezer embert menekítettek ki az érintett területről.

A régióból menekülő szemtanúk szerint az Iszlám Államnak még 500-600 harcosa küzdhet tovább a területért, ahol még mindig több száz polgári lakos is van.

Az SDF szóvivője szerint a Deir-ez-Zórban még kitartó dzsihadisták többsége külföldi állampolgár. Azoknak a harcosoknak a többsége, akiket az utóbbi két hónapban elfogtak vagy megadták magukat, külföldi volt.  

Az arab-kurd milícia tavaly szeptemberben indított offenzívát az Iszlám Állam ellen Kelet-Szíriában az amerikai légi és szárazföldi támogatásával, és elfoglalták a terrorszervezet székhelyét, Rakkát. A dzsihadisták azóta csak néhány faluban és a sivatagban tartják magukat (az alábbi képen az Iszlám Állam fegyveresei pózolnak).

Fotó: Tumblr

Az SDF számára azonban az Iszlám Állam legyőzése paradox módon óriási veszélyeket rejt. Ha ugyanis felszámolják a terroristák maradék állásait, akkor az Egyesült Államok tényleg kivonhatja mintegy kétezer katonáját Szíriából. A kivonulást azonban ugrásra készen várja Törökország, amely attól fél, hogy a kvázi függetlenséget kiharcoló szíriai kurdok támogatni fogják a népesebb törökországi kurd kisebbség elszakadási törekvéseit, illetve az ottani kurd gerillák harcát. Bár a törökök az USA NATO-szövetségesei, azonban ők sem merték megkockáztatni, hogy amerikai katonák életét veszélyeztetik az SDF megtámadásával.

A kurdok számára szintén nagy veszélyt rejt az oroszok és az irániak által támogatott szír diktátor, Asszad, akinek hadserege szívesen visszafoglalná a 2011-ben kitört polgárháború során elveszített szíriai területeket.